Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Presa propagandei rusești: România și Polonia sunt primele care riscă atacuri rusești cu rachete Kalibr

Your browser doesn't support HTML5 video.

România și Polonia sunt primele care riscă atacuri rusești cu rachete Kalibr, menite să compromită lanțurile logistice de sprijin occidental pentru Ucraina.

Asta titrează jurnaliștii de la Pravda, o protavoce a Kremlinului. Șeful NATO asigură că Alianța Nord-Atlantică este pregătită să sprijine Ucraina ani la rând, iar președintele Biden a cerut Congresului 33 de miliarde pentru țara vecină cu noi.

Cât despre ameninţările nucleare ale Moscovei, liderul de la Casa Albă spune că sunt "iresponsabile" şi nu fac altceva decât să arate disperarea Kremlinului după ce obiectivele de război au fost ratate.

Preşedintele Joe Biden i-a cerut Congresului noi fonduri pentru a sprijini armata ucraineană, dar și instrumente juridice ca să poată aloca acolo activele confiscate de la oligarhii ruși.

De asemenea, liderul de la Casa Alba vorbit joi, într-o conferinţă de presă, despre acuzaţiile Moscovei cum că NATO ar duce în Ucraina un război prin interpuşi împotriva Rusiei.

Citește și
Volodimir Zelenski
Reacția lui Zelenski după ce Biden a decis să ajute Ucraina cu încă 33 de miliarde de dolari

„Nu sunt adevărate. Mă îngrijorează pentru că arată disperarea pe care o simte Rusia în legătură cu eșecul abject în a putea face ceea ce și-a propus în primă instanță. Nu cred că reflectă adevărul, ci mai degraba eșecului lor (al ruşilor)”, a spus Joe Biden.

Cât despre ameninţarea nucleară...

„Nimeni nu ar trebui să facă astfel de comentarii neîntemeiate cu privire la folosirea armelor nucleare sau posibilitatea utilizării lor. Este iresponsabil”, a menționat Biden.

Oficialii de la Casa Albă au subliniat că se aşteaptă ca şi alte țări să iasă în față și să ofere in continuare asistență Ucrainei.

„Ne așteptăm ca şi alte state să continue să intensifice sprijinul, iar acesta va fi un efort susținut pentru că va fi un război mai lung, aşa cum am mai discutat”, a spus purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă.

Joi, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a dat de înțeles că Londra vrea sa furnizeze Ucrainei rachete anti-navă. Acestea ar urma să neutralizeze vasele de razboi rusești din Marea Neagra, care blochează exporturile de cereale ale Kievului.

Tototdată, premierul bulgar Kiril Petkov, aflat în vizită în Ucraina, spune Bulgaria s-ar putea ocupa de repararea vehiculelor militare avariate în luptă.

„În ceea ce priveşte ajutorul militar, este important să existe o cerere specifică. Este adevărat că Bulgaria are uzine care pot repara vehicule grele și voi fi mai mult decât bucuros să aduc asta în discuţie în Guvernul și Parlamentul de la noi”, a transmis premierul Bulgariei.

În tot acest timp, propagandistii Kremlinului întrețin isteria anti-occidentala pe scena publică din Rusia.

„Totul se va sfârși cu un atac nuclear, pentru mine, acesta este cel mai probabil scenariu”, a spus șefa canalului de RT.

Polonia și România sunt primele pe lista statelor care o caută cu lumânarea, scrie și editorialistul de la Pravda. Acesta argumentează că sunt legitime loviturile aeriene cu rachete Kalibr asupra lanțurilor logistice din mai multe state NATO care alimentează Kievul cu armament. Asta după ce un înalt oficial britanic declarase că Ucraina are dreptul legal de a lovi baze militare de pe teritoriul Rusiei pentru a perturba logistica armatei ruse.

Între timp, într-o schimbare radicală de poziție, președinta Republicii Moldova a pledat pentru investiții în armată.

„O armată puternică şi bine echipată oferă ţării libertate de acţiune, încredere în forţele proprii şi opţiuni strategice. Republica Moldova trebuie să preia experienţa altor state neutre in vederea consolidarii forţelor sale armate”, a spus Maia Sandu.

Potrivit analiștilor occidentali, Kremlinul ar plănui sa destabilizeze Moldova, ca să sporească tensiunile atât la Chișinau cât și în România vecină și, implicit, să exercite presiuni suplimentare asupra NATO.

„Suntem îngrijorați de escaladarea tensiunilor în Transnistria. Considerăm aceste incidente acte de terorism menite să destabilizeze regiunea și ne așteptăm la o anchetă obiectivă și exhaustivă”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult