Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Premierul polonez Donald Tusk, despre alegerile și referendumul din R. Moldova: O „naţiune curajoasă”

Premierul polonez Donald Tusk a salutat luni votul din Republica Moldova, o "naţiune curajoasă", pentru aderarea la UE, precum şi plasarea în frunte a preşedintei în exerciţiu şi candidatei proeuropene Maia Sandu la primul tur al alegerilor prezidenţiale

"Exasperează Moscova, impresionează Europa, îşi salvează ţara încă o dată - aceasta este Maia Sandu. Un mare lider şi o naţiune curajoasă", a scris fostul şef al Consiliului European pe reţeaua de socializare X, comentând victoria votului "da" la referendumul privind principiul intrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

După o cursă lungă în care a condus tabăra "nu", tabăra favorabilă aderării la UE a preluat în cele din urmă avantajul luni dimineaţă (50,28%), cu câteva mii de voturi, datorită votului din diaspora, după ce au fost numărate aproape 99% din buletine.

Referendumul privind apartenenţa la UE şi primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova au avut loc duminică, într-un climat de interferenţă "fără precedent" din partea Rusiei, a anunţat luni Comisia Europeană, în timp ce Moscova a denunţat la rândul său "anomalii" în numărarea voturilor.

După ce a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, Maia Sandu se pregăteşte acum pentru o luptă strânsă la începutul lunii noiembrie împotriva lui Alexandr Stoianoglo, un candidat susţinut de socialiştii pro-ruşi, înainte de alegerile parlamentare cruciale din vara anului 2025.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult