Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Premierul Mark Rutte prezintă oficial scuze pentru acţiunile autorităţilor olandeze în anii Holocaustului

Premierul olandez Mark Rutte a prezentat duminică oficial scuze pentru prima dată în numele ţării sale pentru victimele Holocaustului din timpul ocupaţiei naziste, relatează agenţiile AFP şi DPA.

''Acum, când ultimii supravieţuitori sunt încă printre noi, prezint astăzi scuze în numele guvernului pentru acţiunea autorităţilor de la acea epocă'', a afirmat Rutte la Amsterdam, în timpul unei ceremonii de marcare a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz.

Deşi a fost oficial neutră în al Doilea Război Mondial, Olanda a fost invadată de Germania nazistă în 1940, iar guvernul şi regina Wilhelmina au fugit atunci în Marea Britanie.

Oficialii olandezi au executat de bunăvoie ce le-au ordonat ocupanţii nazişti, a mai menţionat Rutte în declaraţia sa, potrivit DPA. Deşi a existat o anumită rezistenţă, ''pe ansamblu a fost prea puţin'', a adăugat el.

Este pentru prima dată când guvernul olandez prezintă oficial scuze pentru persecuţiile împotriva evreilor din timpul ocupaţiei naziste. În anul 2000 executivul olandez şi-a exprimat amărăciunea faţă de ''primirea rece'' pe care au avut-o la revenirea în ţară după război evreii supravieţuitori ai lagărelor de concentrare naziste.

Citește și
Holocaust
Tensiuni la „Forumul Holocaustului”. Ce s-a întâmplat la evenimentul de comemorare

Dintre cei circa 140.000 de evrei care trăiau în Olanda în anii Holocaustului, circa 102.000 au fost ucişi de nazişti, precizează agenţia DPA.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult