Premierul italian Giorgia Meloni îi atacă pe liderii UE și numește Uniunea Europeană ”un gigant birocratic invaziv”
"Există persoane care susțin că cetățenii nu sunt suficient de înțelepți pentru a lua anumite decizii și că oligarhia este singura formă acceptabilă de democrație, dar eu nu sunt de acord", a declarat Meloni, adresându-se parlamentului italian miercuri, potrivit Politico.
Ea a vorbit la o zi după ce șase lideri UE din partidele de centru au anunțat că Ursula von der Leyen din Germania, António Costa din Portugalia și Kaja Kallas din Estonia ar trebui să obțină cele mai înalte funcții în cadrul Comisiei Europene, al Consiliului European și, respectiv, al serviciului de politică externă.
Aceleași nume au fost vehiculate înainte de alegerile europene din iunie.
Partidul Popular European de centru-dreapta al lui Von der Leyen a ieșit marele câștigător al acelor alegeri, dar Parlamentul European s-a deplasat și el mai mult spre dreapta, grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) al lui Meloni câștigând locuri.
Meloni dorește ca această schimbare să se reflecte în procesul decizional european. Miercuri, ea a declarat că liderii UE par tentați să "ascundă praful sub covor" în loc să recunoască faptul că mulți alegători sunt nemulțumiți de UE.
Ea a numit UE "un gigant birocratic invaziv" și a cerut ca Italia să obțină un rol de comisar european care să abordeze problema birocrației.
În comentariile sale de miercuri, cu o zi înainte ca liderii naționali să se întâlnească la Bruxelles, Meloni a declarat că este "suprarealist" faptul că au fost prezentate nume pentru funcții de conducere în UE "fără a se preface măcar că se discută semnalele alegătorilor".
Meloni a subliniat faptul că grupul său este în prezent al treilea ca mărime în Parlamentul European cu 720 de locuri, devansând liberalii.
În viitoarea Comisie Europeană, Meloni a pus ochii pe un portofoliu economic de top pentru Roma, împreună cu un titlu de vicepreședinte executiv sau vicepreședinte pentru ECR.
Din punct de vedere tehnic, von der Leyen nu are nevoie de sprijinul tuturor liderilor UE pentru a fi aleasă pentru un nou mandat. Ea poate trece cu sprijinul unei majorități dintre aceștia și fără sprijinul premierului italian.
Un diplomat UE a declarat: "Nu există nicio problemă dacă trebuie să încheiem acest acord fără Meloni".
Dar din punct de vedere politic, acest lucru este sensibil. Meloni nu este doar liderul celei de-a treia economii ca mărime a blocului comunitar, ci și unul dintre puținii lideri europeni care a ieșit întărit din alegerile europene.
Liderii UE se întâlnesc joi și vineri la Bruxelles și speră să încheie pachetul privind postul de conducere, astfel încât Parlamentul European să poată vota asupra unui al doilea mandat pentru von der Leyen la mijlocul lunii iulie.
Într-un atac implicit la adresa francezului Emmanuel Macron, care a suferit o grea înfrângere la alegerile europene, Meloni a declarat că va "lupta întotdeauna împotriva" celor care militează pentru "o viziune oligarhică și tehnocratică a politicii și a societății", deoarece aceștia încearcă să "păstreze în mod clar puterea chiar și din poziții de slăbiciune".
"Ideea nu este să excludem pe nimeni. Ideea este că există o realitate politică care reiese din alegerile europene, care este confirmarea coaliției dintre PPE, S&D și Renew, o coaliție din care ECR nu face parte", a declarat marți un oficial de la Elysée, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi cu sinceritate.
Sursa: Politico.eu
Etichete: uniunea europeana , italia , parlamentul european
Dată publicare: 26-06-2024 15:39