Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, este contestat nu numai de populație, ci și de miniștrii săi
Your browser doesn't support HTML5 video.
În conflict deschis cu Washingtonul în ceea ce privește viitorul palestinienilor după război, Netanyahu este acum contestat atât de populație, cât si de proprii miniștri.
După trei luni și jumătate de lupte, obiectivele războiului din Gaza rămân neatinse, iar șansele ostaticilor de a se întoarce vii acasă scad cu fiecare zi care trece.
Participanții la manifestațiile organizate în Tel Aviv, Ierusalim ori Haifa au cerut alegeri anticipate, acuzandu-l pe șeful guvernului că a gestionat greșit securitatea tarii, războiul din Fâșia Gaza și salvarea compatrioților luați ostatici de teroriști.
Noam Alon, sora unui soldat mort în Gaza: ”De peste 3 luni, întreaga națiune trăiește un coșmar și nu e nimeni în care să avem încredere.”
Cateva zeci de israelieni au vrut să-și strige revendicările și in fața resedintei premierului Netanyahu din orașul Caesarea. Au fost insa îmbrânciți si alungati de fortele de securitate: ”Ieși afară și vorbește cu noi. Este prea mult ce îți cerem să ieși și să vorbești cu noi? Fă un nou acord, pune Egiptul, Qatarul și SUA la o masă și ajungeți rapid la o înțelegere. Te implor! În fiecare zi încă un ostatic este ucis.”
Dupa masacrele comise de Hamas pe 7 octombrie, protestele antiguvernamentale care au zguduit țara în 2023 au incetat.
Disputele politice au fost lăsate deoparte, natiunea fiind solidară cu armata si familiile ostaticilor. Asta până acum.
Jeremy Diamond, CNN: ”Tensiuni erau de mult în cabinetul de război, dar acum încep să iasă la suprafață. E vorba de comentariile lui Gadi Eisenkot, fost șef al statului major al armatei și membru al cabinetului de criză, din partea opoziției. Într-un interviu acordat unei televiziuni israeliene, a declarat că ar trebui organizate alegeri cât de curând, din cauza lipsei de încredere în viziunea lui Netanyahu și în felul în care acesta prioritizează obiectivele războiului: distrugerea Hamas și salvarea ostaticilor.”
Gadi Eisenkot, membru al cabinetului de război al Israelului: ”Nu e posibilă o operațiune de salvare (ca la Entebe - Uganda). De ce? Pentru că ostaticii sunt împrăștiați și ținuți în subteran, astfel încât probabilitatea unei salvări este foarte scăzută. Iar să susții altceva înseamnă să întreții iluzii. E imposibil să aduci ostaticii înapoi acasă teferi fără un nou armistițiu. Oricine susține altceva minte.”
Poziția fostului sef al armatei e cu atat mai semnificativa cu cât, la inceputul lunii trecute, propriul lui fiu a murit în luptele din nordul Fâșiei Gaza.