Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pregătiri intense pentru funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Sute de mii de oameni, așteptați să-și ia rămas bun

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe o ploaie măruntă, sub privirile a zeci de mii de oameni, regina Elisabeta a II-a s-a întors luni acasă, la Palatul Buckingham.  

Sicriul cu trupul neînsuflețit al suveranei a fost adus la Londra, unde a fost întâmpinat de regele Charles și regina consoartă. Miercuri va fi depus la Westminster Hall.

Sute de mii de oameni sunt așteptați să-și ia rămas bun de la cea care le-a fost regină vreme de șapte decenii.

Britanicii au așteptat în ploaie pentru a-și lua rămas bun de la regina Elisabeta a II-a

Zeci de mii de oameni au așteptat-o pe regină la porțile Palatului Buckingham. Și, chiar dacă ploaia nu s-a oprit aproape deloc, au fost de neclintit.

În interior, sicriul a fost întâmpinat de Regele Charles al III-lea. I-au stat alături fiii William și Harry și toți ceilalți membri ai familiei regale.

Citește și
felicitare de la Regina
Doi soți au izbucnit în lacrimi după ce au primit o felicitare de la Regină chiar în ziua în care a murit. FOTO

Cu doar două ore înainte, regina părăsea pentru ultima oară ținuturile Scoției, atât de dragi ei, la bordul unei aeronave C-17 Globemaster a Forțelor Aeriene Regale. Același avion a fost folosit recent pentru misiuni umanitare în Ucraina, iar anul trecut pentru evacuarea civililor din Afganistan.

Dintre cei patru copii ai reginei, în avion s-a aflat doar fiica, Anne, așa cum a fost dorința mama ei.

În baza aeriană, aeronava a fost așteptată de primul ministru și de secretarul britanic al Apărării.

Peste 20.000 de scoțieni și-au luat rămas bun de la suverana lor

În cele 24 de ore cât sicriul a stat în capitala Scoției, peste 26.000 de oameni, potrivit estimărilor guvernului, s-au perindat prin fața catafalcului să-și ia rămas bun de la suverană.

Britanic: „A fost minunat că a putut să ajungă la Edinburgh pentru că Scoția era unul dintre cele mai dragi locuri pentru ea, și-a încheiat domnia în această țară. Îmi amintesc de încoronare, când a depus jurământul, iar acum că ultima ei datorie de serviciu a fost îndeplinită în Scoția, cred că este minunat".

Britanic: „Era o femeie fantastică. Am venit cu soția mea din Irlanda doar pentru a fi aici, pentru a-mi lua rămas bun. Cred că a fost o femeie fabuloasă".

Prima vizită a regelui Charles în Irlanda de Nord

De la Edinburgh, regele Charles și Camilla, regina consoartă, au plecat spre Belfast, în prima vizită a noului monarh în Irlanda de Nord.

Au salutat mulțimea care i-a întâmpinat înainte de a merge pe jos la castelul Hillsborough, reședința familiei regale din Irlanda de Nord.

Stindardul regal flutura pe catargul castelului, semn al prezenței suveranului. Charles al III-lea s-a întâlnit cu lideri politici nord-irlandezi, inclusiv cu cei din partidele naționaliste care vor ca Irlanda de Nord să devină parte a Republicii Irlanda.

Au luat parte și la o slujbă la catedrala St. Anne din Belfast, unde au asistat, de asemenea, premierul britanic Liz Truss, alături de înalții demnitari ai Irlandei, președintele, premierul și ministrul de Externe.

Regele Charles și Camilla au revenit apoi la Londra pentru a putea întâmpina sicriul reginei la Buckingham, așa cum era programat.

Între timp, la București, preşedintele Klaus Iohannis a semnat în cartea de condoleanţe deschisă în memoria reginei Elisabeta a II-a, la reşedinţa ambasadorului Regatului Unit.

Administrația prezidențială a anunțat că șeful statului va participa, luni, la funeraliile reginei.

De asemenea, vor lua parte și Custodele Coroanei, Maiestatea Sa Margareta şi principele consort Radu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult