Praga, „invadată” de mașini din perioada comunistă. „Acum ori niciodată, avem ocazia să plecăm”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vara lui 1989 a fost deosebit de fierbinte, în special pentru turiştii est-germani care s-au refugiat cu sutele în ambasada Republicii Federale Germane din Praga pentru a cere azil politic. Dar plecarea spre Germania capitalistă nu era deloc uşoară pentru că graniţa era blocată. La sfârşitul lunii septembrie însă, frontieră a fost deschisă pentru ei.
Rolf Mahlke, fost refugiat est-german: „Pe 30 septembrie 1989 am urmărit - la fel ca mulţi alţi est-germani - discursul lui Hans-Dietrich Genscher (n.red. - ministrul de Externe al RFG) de la balconul ambasadei Germaniei Federale din Praga. Ne-am zis: „Acum ori niciodată, acum avem ocazia să plecăm.' Apoi ne-am împachetat lucrurile şi am plecat din Praga."
Acesta a fost unul dintre printre primele semnale că aşa-zisa Cortină de Fier dintre țările comuniste din est şi vestul Europei avea să cadă.
Christoph Israng, ambasadorul Germaniei în Cehia: „Acum treizeci de ani, Trabanturile şi toate celelalte maşini pe care le vedem aici au inundat oraşul, în special centrul Pragăi. Toţi oamenii din Praga erau conştienţi că se întâmplă ceva important - că refugiaţii încearcă să părăsească blocul comunist, că încearcă să ajungă în Vest, la libertate."
Exodul turiştilor est-germani a durat până pe 3 noiembrie, când autorităţile de la Praga au închis graniţa. Însă peste doar şase zile avea să cadă Zidul Berlinului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!