Prăbușirea uneia dintre cele mai mari companii din lume. Toshiba va fi retrasă de la bursa din Tokyo
Conglomeratul este retras de la bursă de un grup de investitori condus de firma cu capital privat Japan Industrial Partners (JIP), care include şi firma de servicii financiare Orix, compania de utilităţi Chubu Electric Power şi producătorul de cipuri Rohm.
Preluarea în valoare de 14 miliarde de dolari pune Toshiba în proprietate japoneză după lupte prelungite cu investitori activişti din străinătate, care au paralizat producătorul de baterii, cipuri şi echipamente nucleare şi de apărare.
Deşi nu este clar ce formă va lua Toshiba în cele din urmă sub noii săi proprietari, directorul general Taro Shimada, care îşi va păstra funcţia după cumpărare, se aşteaptă să se concentreze pe servicii digitale cu marjă mare.
Sprijinul JIP pentru Shimada a schimbat planul său anterior de a face echipă cu un fond susţinut de stat, potrivit News.ro.
Unii oameni din industrie spun că retragerea de la bursă a Toshiba poate fi o opţiune mai bună.
”Dificultăţile Toshiba au fost cauzate în cele din urmă de o combinaţie de decizii strategice proaste şi ghinion. Sper că, prin dezinvestiri, activele şi talentul uman Toshiba să găsească noi case unde pot fi eliberate la întregul lor potenţial”, a declarat Damian Thong, şeful de cercetare pentru Japonia la Macquarie Capital Securities.
Guvernul japonez va supraveghea atent compania.
Toshiba are aproximativ 106.000 de angajaţi, iar unele dintre operaţiunile sale sunt considerate critice pentru securitatea naţională.
Patru directori din partea JIP se vor alătura consiliului de administraţie, precum şi câte unul de la investitorii Orix şi Chubu Electric.
Noii echipe de management i se va alătura un consilier principal de la principalul creditor al Toshiba, Sumitomo Mitsui Financial Group.
Toshiba a început deja să se mişte, făcând echipă cu investitorul Rohm pentru a investi 2,7 miliarde de dolari în fabrici pentru a produce în comun cipuri pentru energie electrică.
Compania trebuie să iasă din afacerile cu o marjă mică şi să dezvolte strategii comerciale mai puternice pentru unele dintre tehnologiile sale avansate, a spus Ulrike Schaede, profesor de afaceri japoneze la Universitatea din California, San Diego.
”Dacă managementul poate găsi o modalitate de a-i lăsa pe aceşti ingineri să se implice cu adevărat în activităţi de inovare revoluţionare, ei pot apărea ca un jucător important. Sunt o companie de deep tech”, a spus Schaede.