Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Povestea unui imigrant deportat din SUA după 40 de ani: Era „un stâlp de susținere” al comunității

Amer Adi, un om de afaceri din statul american Ohio, a fost deportat în țara de origine - având asupra sa doar 300 de dolari și un rând de haine - și în ciuda faptului că nu a mai călcat pe teritoriul Iordaniei de 39 de ani.

Nu și-a mai văzut mama de 20 de ani, dar femeia de 94 de ani l-a întâmpinat la poartă, alături de frații, nepoții și nepoatele sale, scrie CNN.

„Nu știu exact ce simt în acest moment. Sunt fericit să fiu aici, să-mi văd mama, fratele, familia, prietenii. Sunt mândru și fericit. În același timp, mă simt foarte trist că am pățit asta. Vă spun cu regret că ceea ce s-a întâmplat este nedrept. Nu e corect, iar toată lumea știe asta. E inexplicabil ce face administrația Trump”, a mărturisit Amer Adi jurnaliștilor CNN în aeroport.

Amer Adi a trăit pe teritoriul Statelor Unite timp de 40 de ani. Astfel, orașul Youngstown din Ohio i-a devenit o a doua casă, unde și-a făcut o familie – patru fete cu cetățenie americană.

Timp de 20 de ani, viața sa a fost o bătălie legală, însă a reușit să rămână pe teritoriul Statelor Unite cu ajutorul unui congresman din Ohio. Cu toate acestea, „visul american” i s-a năruit atunci când Donald Trump a devenit președinte și a lansat o ofensivă împotriva imigrației.

Citește și
refugiat somalez
Un refugiat din Somalia a fraudat statul britanic cu 39.000 de lire. Cum a reușit

Astfel, în primul an de mandat, liderul de la Casa Albă a sporit prerogativele autorităților federale să aresteze și deporteze imigranții ilegali, înregistrându-se o creștere cu 42% a acestor cazuri.

A pierdut lupta, după 20 de ani

În 1980, Amer Adi deținea o carte verde, însă și-a pierdut statutul de rezident permanent la începtutul anilor 1990, după ce s-a mutat cu soția în Braziia, timp de trei ani. La întoarcere, a încercat să aplice din nou pentru rezidență, dar solicitarea i-a fost respinsă, iar oficialii de la biroul de imigrație l-au acuzat că are o căsătorie „de formă” cu fosta lui soție născută în SUA.

Mai mult de atât, și fosta soție a recunoscut că nu ar fi fost reală căsătoria sa cu imigrantul iordanian. Cu toate acestea, avocatul bărbatului și fosta soție a lui Ali spun că ea a fost forțată să facă respectivele declarații. În 2007, chiar, a semnat un document prin care și-a retras declarația, însă bărbatul tot nu a reușit să obțină noi documente care să îi permită să rămână în SUA. Astfel, în 2009 autorităție au decis ca el să fie deportat.

„Stâlp de susținere al comunității”

Timp de cinci ani, congresmanul Tim Ryan - reprezentant al statului Ohio - s-a luptat cu sistemul, ca să-l ajute pe Amer Adi să rămână pe teritoriul american. El și-a motivat decizia precizând că bărbatul este „un stâlp de susținere” pentru comunitatea sa, pentru că a creat locuri de muncă prin intermediul afacerilor sale, iar că de Ziua Recunoștinței obișnuia să le ofere alimente celor săraci.

„Avocatul său este un evreu al cărui tată a supraviețuit Holocaustului. Această persoană a apropiat oamenii din Youngstown, Ohio”, a spus politicianul.

Deși ordinul de deportare a fost emis în 2009, autoritățile pentru migrație nu am mers mai departe de atât. În schimb, i s-a impus să ia periodic legătura cu autoritățile.

Ca să-l ajute, Tim Ryan a înaintat în Congres o lege privată – specifică unei persoane, care nu afectează legislația generală – și presupus realizarea unei analize mai amănunțite a cazului imigrantului iranian. Astfel, el reușit să mai rămână câțiva ani pe teritoriul Statelor Unite.

Cu toate acestea, în luna septembrie i s-a spus să se pregătească să fie deportat și că va mai putea intra pe teritoriul Statelor Unite doar dacă legea trece de Congres.

„Deși Departamentul pentru Migrație recunoaște abilitatea Congresului de a aproba legi ce le oferă beneficii imigranților fără cetățenie americană, ei nu trebuie să fie prezenți pe teritoriul Statelor Unite cât timp este în dezbatere. Se poate întoarce în SUA când va intra în vigoare. De-a lungul anilor, cazul acestuia a fost analizat atât de instanțe naționale, cât și de tribunale pentru imigrație, curți de apel federale, curtea districtuală. De fiecare dată, judecătorii au stabilit că nu există nicio bază legală ca Adi să rămână în SUA”, se precizează într-un comunicat de presă.

Astfel, în luna ianuarie, Adi și a doua sa soție Fidaa, care deține cetățenie americană, au făcut aranjamentele să părăsească teritoriul Statelor Unite. Astfel, și-au vândut casa și s-au pregătit de plecare.

„Ofițerii trebuiau să se întâlnească cu el la aeroport și să-i scoată brățara de monitorizare înainte să se îmbarce, însă pe 4 ianuarie l-au sunat să îi spună că data deportării a fost anulată”, a spus avocatul lui Adi.

Timp de 15 zile, a fost reținut și nu i s-a permis să își vadă familia, iar pe 30 ianuarie a fost pus într-un avion cu destinația Amman.

„Visul american a început, pentru mine, acum 40 de ani. Am construit totul de la 0. Chiar dacă cineva vrea să pună capăt visului meu american, nu îi voi lăsa. Voi continua să mă lupt. Îmi lipsește soția, îmi lipsesc copiii. Mi-e dor de orașul meu și de toată lumea”, a mărturisit bărbatul printre lacrimi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult