Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pot armele scumpe, fabricate în SUA, precum F-16, să schimbe cursul războiului? Explicațiile specialiștilor militari

Contraofensiva ucraineană lansată în iunie împotriva invaziei Moscovei s-a lovit de ”un zid rusesc”, scrie CNBC.

În perioada premergătoare contraofensivei ucrainene, armele aliaților occidentali - precum tancuri, artilerie și alte echipamente - au ajuns în Ucraina. 

În ciuda unor mici câștiguri, forțele ucrainene nu au înregistrat încă un progres semnificativ, lăsându-i pe unii să se întrebe de ce mai este nevoie.

„Este la fel de greu precum pare”, a spus Bradley Bowman, director principal al Centrului pentru Puterea Militară și Politică din cadrul Fundației pentru Apărarea Democrațiilor. 

„Gândiți-vă la Primul Război Mondial cu dronele... Cu asta se confruntă ucrainenii. Și așa, în cultura noastră în Statele Unite, vrem rezultate ieri, dar pur și simplu nu așa funcționează când ești în confruntare cu o armată precum rușii”.

Minele terestre au reprezentat o problemă masivă pentru forțele de la Kiev. Rusia a desfășurat cantități mari de dispozitive explozive, inclusiv mine care vizează trupe, precum și mine care sunt concepute pentru a elimina vehicule blindate precum tancurile, încetinind orice avans ucrainean. 

„Permiteți-mi să fiu clar, acest lucru ar prezenta o provocare semnificativă pentru orice forță fără întregul domeniu de aplicare al capabilităților occidentale”, a declarat Dmitri Alperovitch, președinte executiv al Silverado Policy Accelerator și co-fondator al CrowdStrike.

Kievul cere introducerea avioanelor de luptă occidentale, cum ar fi F-16, pentru a consolida forțele aeriene ucrainene asediate, care au reușit să continue să zboare și să lupte în ciuda a ceea ce pe hârtie este un avantaj copleșitor al Rusiei în ceea ce privește puterea aeriană. 

Avioanele de luptă ar ajuta, de asemenea, la reducerea presiunea forțelor de apărare aeriană, care constă în sisteme de rachete sol-aer sovietice mai vechi, care sunt greu de reaprovizionat, și noul sistem de rachete Patriot. 

Cu toate acestea trimiterea de F-16 în Ucraina nu ar schimba lucrurile peste noapte. Ar fi nevoie de luni, dacă nu de ani, de antrenament pentru a profita la maximum de aceste avioane scumpe.

„Aceste arme nu sunt gloanțe de argint”, a spus Mick Ryan, un general-maior pensionar al armatei australiene și membru adjunct la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. 

„Nu există un singur sistem de arme care să ofere un avantaj decisiv. Este ca atunci când ai o mulțime de sisteme de arme diferite în aer și la sol. Ai nevoie de mult antrenament pentru ca aceste arme să ofere un adevărat avantaj pe front”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult