Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Polonia se teme că Putin își va trimite armata să atace alte țări. „Imperialismul rusesc e lacom după noi teritorii”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kievul anunță „o nouă fază” de atacuri cu drone asupra teritoriului Rusiei. Anunțul vine în contextul în care, joi, Moscova a anunțat că ar fi interceptat un aparat ucrainean care a ajuns până la Sankt Petersburg.

Joi seară, o dronă ucraineană a căzut peste un rezervor petrolier din povincia rusă Briansk și a provocat un incendiu. Pe front, forțele ucrainene încep să resimtă lipsa muniției.

Imagini surprinse de localnici arată o uriașă vâlvătaie la un depozit de petrol din orașul Klintî, în provincia rusă Briansk, la granița cu Ucraina. Potrivit autorităților locale, armata a doborât o dronă ucraineană care încerca să atace obiective din oraș. Bucăți din aparatul de zbor au aterizat peste rezervoare și au provocat un incendiu, dar nimeni nu ar fi fost rănit, a declarat guvernatorul provinciei.

Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Dronele joacă un rol tot mai important în acest război. Iar ucrainenii susțin că au reușit să trimită o dronă tocmai până la Sankt Petersburg, adică la sute de kilometri depărtare de graniță. În plus, drona a zburat peste regiunile din vestul Rusiei, unde armata Moscovei a desfășurat un sistem de apărare antiaeriană eficient. Nu e însă deocamdată clar ce s-a întâmplat cu această dronă. Ucrainenii spun că ea și-a atins ținta, că misiunea a avut succes. Rușii insistă însă că au doborât aparatul, care s-a prăbușit apoi în apropierea unui terminal petrolier, de lângă Sankt Petersburg”.

Soldații ucraineni anunță că rămân fără muniție. „E lipsă cronică”

Armata ucraineană, aflată în defensivă pe unele porțiuni ale uriașului front din estul și sud-estul țării, transmite că stocurile de muniție s-au împuținat considerabil.

Citește și
dmitri medvedev vladimir putin
Rusia recunoaște că va fi mereu în război cu Ucraina, ”și peste 50 de ani”: Ucrainenii trebuie să accepte Rusia sau să moară

Soldat ucrainean: „Nu că avem deficit de muniție, e lipsă cronică. Când eram pe alt front, în direcția Zaporojie, trăgeam cincizeci până la șaizeci de proiectile pe zi. Acum nu ne permitem să folosim mai mult de 20, poate 30, într-o zi”.

Motiv de îngrijorare pentru liderii europeni, care se tem că, dacă va triumfa în Ucraina, Moscova își va trimite soldații către alte țări din regiune. Mai ales că forțele Rusiei nu duc lipsă de proiectile după ce ar fi primit, conform Kievului, un milion de obuze de artilerie de la Coreea de Nord, anul trecut.

Andrzej Duda, președintele Poloniei: „Nu avem niciun dubiu că imperialismul rusesc e lacom după noi teritorii, vrea să subjuge alte pământuri, alte țări, să înrobească alte națiuni pentru a le folosi resursele naturale și forța de muncă în folosul Rusiei”.

Speranțe pentru deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina

În acest timp, ajutorul militar crucial de la Washington - de 61 de miliarde de dolari - rămâne blocat, în lipsa unui acord între democrați și republicanii care cer înăsprirea măsurilor antimigrație. Sunt totuși speranțe că Joe Biden va face concesiile necesare pentru a obține sprijinul republicanilor.

David Cameron, ministrul de externe al Marii Britanii: „Există o majoritate în Congres care sprijină Ucraina fiindcă americanii știu că securitatea Ucrainei, a Europei, e legată de securitatea Statelor Unite. Dacă îl lași pe Putin să câștige în Ucraina, va cere mai mult. Și știm, din istorie, că, în aceste circumstanțe, America plătește prețul în pierderi materiale și umane. Acum, cu 10% din bugetul de apărare, Statele Unite au distrus aproape jumătate din capacitatea militară a Rusiei, cu zero pierderi de vieți americane”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult