Polonia este pe cale să declare stare de urgenţă în două regiuni de la graniţa cu Belarus, din cauza migranţilor ilegali
Guvernul i-a cerut oficial preşedintelui Andrzej Duda să impună starea de urgenţă timp de 30 de zile în părţi din regiunile Podlaskie şi Lubelskie. Nu a fost clar imediat când va răspunde Duda, dar acesta este un aliat apropiat al guvernanţilor naţionalişti şi este de aşteptat să aprobe cererea.
Ar fi pentru prima dată când Polonia declară starea de urgenţă pe orice parte a teritoriului său de la căderea comunismului, precizează News.ro.
Săptămâna trecută, Polonia a început să construiască un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei, în efortul de a reduce fluxul de migranţi din ţări precum Irak şi Afganistan, care intră în ţară din Belarus.
Premierul Mateusz Morawiecki a repetat acuzaţiile că Belarusul încurajează în mod deliberat migranţii să treacă pe teritoriul polonez, în timp ce grupurile pentru drepturile omului au declarat că Varşovia trebuie să ofere mai mult ajutor umanitar celor blocaţi la frontieră.
"Situaţia de la graniţa cu Belarus este o criză", a declarat Morawiecki într-o conferinţă de presă.
Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Belarus s-au înrăutăţit brusc în ultimul an, de când preşedintele Alexandr Lukaşenko a obţinut victoria în alegerile pe care adversarii săi şi ţările occidentale au declarat că a fost trucată.
UE a aplicat sancţiuni economice Belarusului şi l-a acuzat pe Lukaşenko că a încurajat în mod deliberat migranţii ilegali să intre în Polonia şi statele baltice Letonia şi Lituania, ca o formă de ”război hibrid”.
"Regimul lui Lukaşenko a decis să împingă aceste persoane pe teritoriul polonez, lituanian şi leton, în efortul de a le destabiliza", a spus Morawiecki.
În stare de urgenţă, autorităţile poloneze vor dobândi competenţe de a restricţiona circulaţia persoanelor, inclusiv a organizaţiilor neguvernamentale (ONG-uri), în zonele de frontieră.
ONG-urile au criticat aspru abordarea guvernului în această privinţă.
"Motivaţi de sentimentele de solidaritate umană, facem apel la autorităţile poloneze competente să ofere imediat ajutorul umanitar necesar refugiaţilor blocaţi în zona de frontieră ", se arată într-o declaraţie a Comunităţii conştiinţei, care reuneşte diferiţi lideri religioşi şi ai minorităţilor etnice.
Activiştii pentru drepturile omului au acuzat autorităţile poloneze că refuză îngrijirea medicală adecvată migranţilor blocaţi.
Varşovia spune că acestea sunt responsabilitatea Belarusului şi a acuzat, de asemenea, Minskul că a refuzat un convoi de ajutor umanitar destinat migranţilor.
Sursa: News.ro
Etichete: Polonia , belarus , imigranti , stare de urgenta
Dată publicare: 01-09-2021 08:47