Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Polonezii cumpără aur de frica unui „cutremur” financiar cauzat de război. „Cozi mai mari pentru aur decât erau la brutărie”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Războiul din Ucraina i-a determinat pe mulți cetățeni din Polonia să investească în aur.  

Oamenii spun că metalul prețios le oferă siguranță într-o perioadă de instabilitate, mai ales că țara lor are granițe comune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și Belarus.

Mii de lingouri strălucitoare stau aliniate la Monetăria Poloniei. Temându-se de un cutremur financiar din cauza războiului de peste graniță, polonezii văd metalul prețios ca pe o investiție sigură în vremuri dificile.

Marta Bassani-Prusik, șefa comerțului cu metale prețioase la Monetăria Poloniei: „În februarie 2022, cererea a fost foarte mare. După aceea, a mai scăzut puțin, dar a rămas constantă pentru câteva luni. Ulterior, în funcție de ce se întâmplă în Rusia, în Ucraina de fapt, uneori cererea crește, alteori scade."

Piotr Kozik, managerul unui magazin din Varșovia: „În prima zi a războiului din Ucraina, în Polonia se sărbătorea Joia Mare. În acea zi, oamenii au început să cumpere mult aur. La magazinul nostru erau cozi mai mari pentru aur decât erau la brutărie pentru gogoși”.

Citește și
Georgia Meloni şi Viktor Orban
Le Point: Giorgia Meloni şi Viktor Orban nu fac alianţă. Unul dintre motive este partidul AUR

Frica are și un substrat istoric. Mulți polonezi încă își aduc aminte de perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când țara lor a fost ocupată de Germania Nazistă și de Uniunea Sovietică. Atunci, aurul era o monedă de schimb care le asigura supraviețuirea.

Marta Bassani-Prusik, șefa comerțului cu metale prețioase la Monetăria Poloniei: „Există încă oameni care își amintesc de acel război. Își amintesc de bunicii lor care se aflau în ghetouri, de exemplu, și puteau ieși doar în schimbul unor lingouri de aur sau al altor obiecte din aur.”

Pe de altă parte, specialiștii consideră că investiția în aur are riscurile ei. În primul rand, prețul fluctuează. În plus, metalul prețios trebuie păstrat în siguranță.

În lume se extrag anual aproape 3.500 de tone de aur, iar cererea este de 4.200.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult