Politicianul sârb implicat într-un schimb de focuri cu poliţia din Kosovo, reținut de poliție
Tensiunile dintre Belgrad şi Pristina au crescut vertiginos pe 24 septembrie, când aproximativ 30 de sârbi înarmaţi s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă din apropierea satului Banjska din nordul Kosovo, ceea ce a dus la un schimb de focuri cu poliţia kosovară. Trei atacatori şi un agent de poliţie din Kosovo au fost ucişi.
Milan Radoicic, implicat în schimburi de focuriMilan Radoicic, vicepreşedintele partidului Lista Sârbă, dominant în nordul Kosovo, a recunoscut ulterior că a luat parte la confruntarea armată, afirmând că a venit în Kosovo cu grupul de militanţi „pentru a încuraja poporul sârb să reziste regimului terorist al (premierului Albin) Kurti".
Săptămâna trecută el a fost interogat de poliţia sârbă în legătură cu declaraţiile sale.
Incidentul armat de la mănăstire a stârnit o nouă îngrijorare internaţională cu privire la stabilitatea din Kosovo, fostă provincie sârbă care are o majoritate de etnie albaneză şi care şi-a declarat independenţa faţă de Belgrad în 2008, după o revoltă de gherilă şi o intervenţie NATO în 1999.
Aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo nu recunosc instituţiile de la Pristina şi consideră Belgradul drept capitala lor.
Aceştia s-au confruntat adesea cu poliţia kosovară şi cu forţele internaţionale de menţinere a păcii, însă violenţele de luna trecută au fost cele mai grave din ultimii ani.
Ministerul sârb de Interne a declarat că poliţia „a percheziţionat apartamentul şi alte spaţii ale Milan Radoicic", care a fost reţinut.
„Aceeaşi persoană a fost dusă la Parchetul Superior din Belgrad cu o plângere penală", se arată în comunicatul citat de news.ro.
Avocatul lui Radoicic, Goran Petronijevic, a spus că speră că procuratura nu va lansa proceduri împotriva clientului său, deoarece nu există motive legale.