Ploile torențiale fac dezastru în Europa. Peste 40 de oameni au murit în Germania, alte zeci sunt dispăruți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Doi pompieri s-au înecat, iar armata a fost desfășurată pentru a veni în ajutorul sinistraților. Transportul feroviar, pe șosele și pe cursurile de apă a fost dat peste cap în cea mai populată regiune a Germaniei.
Și în Belgia, urgia a făcut cel puțin șase victime, iar numeroase localități nu au curent electric de zeci de ore.
Șase case s-au prăbușit sub asaltul apelor revărsate în landul Renania-Palatinat. Și alte 25 se pot surpa în orice clipă, într-o zona rurală din regiunea munților Eifel, aproape de granița cu Belgia.
"Situația este extrem de periculoasă", avertiza raportul autorităților.
”Casele sunt pline de nămol, podurile s-au rupt, în aval apa a luat cu totul câteva case”.
”E mai rău ca după bombardament. Ne va lua 10 ani să ne revenim după așa ceva, toată lumea are de suferit, iar afacerile sunt duse. Este îngrozitor!”.
Salvatorii au rămas captivi în zonele inundate
După viitura pe râul Ahr, unii localnici s-au refugiat pe acoperișuri, asteptând singurul ajutor posibil - pe calea aerului.
Salvatorii au rămas ei înșiși captivi în unele locuri din zonele inundate din cauza curenților foarte puternici.
Avertizări de vreme extremă au fost emise pentru trei landuri, în timp ce Hagen, un oraș cu 180.000 de locuitori, a declarat stare de urgență după ce apele râului Volme au crescut cu mult peste cota de inundații.
Câteva sute de militari au fost mobilizați în zonele sinistrate, unde din păcate meteorologii prognozează ploi necontenite până vineri seara.
”Cum puteți constata, o inundație cum n-a mai fost de zeci de ani”.
Sute de mii de locuințe sunt fără curent electric de miercuri seară.
Și în Belgia, puhoaiele au invadat străzile mai multor localități și au purtat mașinile la vale. Pentru întreaga regiune Liege a fost emis "cod roșu" de inundații din cauza unei furtuni foarte puternice. După așa un potop, nu este de mirare că au fost viituri de asemenea gravitate.
"Torentul a dus în vale mașinile care erau în partea de sus a străzii. Apa a crescut până la un metru".
"Pe la miezul nopții am auzit un zgomot îngrozitor. M-am uitat pe fereastră și am văzut cum vine torentul. Apa avea 50-60 de centimetri înălţime. Se pot vedea urmele pe care le-a lăsat pe uşă".
Furtuni și inundații în mai multe țări
Apele revărsate au provocat haos şi într-o zonă turistică, aproape de un faimos circuit de Formula 1.
60 de copii și șase adulți au fost evacuaţi dintr-o tabără, pentru că exista pericolul să cadă copaci peste corturile lor.
Furtunile au afectat şi Cehia, Polonia ori Luxemburg. În Praga, pompierii au avut peste 800 de intervenţii. Rafalele puternice de vânt au doborât numeroşi copaci, iar grindina de mărimea unei mingi de golf a distrus clădiri şi maşini.
Puhoaiele au dat navală şi în unele zone ale Italiei. Regiunea Veneto, din nord-estul peninsulei, a fost grav afectată.
Digurile au cedat sub presiunea apelor, care au provocat inclusiv alunecări de teren. Pompierii au primit sute de apeluri, iar salvatorii au intervenit în sprijinul populaţiei .