Planul Rusiei pentru reconstruirea Mariupolului, oraș pe care l-a „ras de pe fața pământului”. Scopul real al Moscovei

mariupol
Încă din prima zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, forțele ruse au încercat să preia controlul asupra Mariupolului, pe atunci cel mai mare oraș controlat de forțele Ucrainene din regiunea Donețk.

Planul Moscovei pentru reconstruirea Mariupolului, oraș „șters de pe fața pământului” de trupele ruse. „Scopul real este ascunderea urmelor războiului”

Ceea ce Moscova spera, cu siguranță, să fie o manevră rapidă împotriva Ucrainei, în cele din urmă, a dus la o luptă de luni de zile, deoarece trupele ucrainene s-au opus într-un mod brutal pe care Rusia nu l-a anticipat.

De-a lungul primăverii, trupele ruse au ucis mii de civili și au distrus infrastructura în valoare de miliarde de dolari, „ștergând orașul de pe fața pământului”, a declarat un ofițer de poliție locală.

Acum, Kremlinul a declarat Mariupolul parte a Rusiei, iar publicația de știri rusă „The Village” a achiziționat o copie a documentului care descrie viziunea Moscovei pentru reconstrucția sa. La fel ca abordarea Rusiei în ceea ce privește războiul, planul său de reconstrucție evidențiază „puțină” atenție față de civilii care au locuit, cândva, acolo, relatează Meduza.

Citește și
Joe Biden
Biden a confirmat strategia internaţională a SUA prin care vrea să rămână prima putere mondială incontestabilă

Postul de știri rus „The Village” a obținut o copie a planului general al guvernului rus pentru reconstruirea Mariupolului, care a fost aproape complet distrus de trupele ruse în primăvară, înainte de a fi anexat de Kremlin, luna aceasta, împreună cu autoproclamatele „republici” Donbas și părțile ocupate ale regiunilor Zaporojie și Herson din Ucraina.

Documentul, care conturează planurile de reconstrucție a orașului până în 2035, a fost comandat de Ministerul Construcțiilor din Rusia și pregătit de o organizație federală numită Institutul Unificat de Amenajare a Teritoriului.

Planul estimează că populația Mariupolului în 2022 este de 212.000 de persoane, mai puțin de jumătate din populația sa dinainte de război, de 450.000. Potrivit estimărilor, peste 20.000 de oameni au murit în timpul asediului orașului de către Rusia. Alte zeci de mii de persoane au fugit din oraș, ajungând refugiați.

Conform planului Moscovei, autoritățile ruse se așteaptă ca 350.000 de persoane să locuiască în Mariupolul ocupat până în 2025. Până în 2030, intenționează ca orașul să-și recapete populația de dinainte de război, iar până în 2035, Kremlinul plănuiește ca jumătate de milion de oameni să locuiască acolo.

Autorii planului menționează următoarele sarcini prioritare:

- Reconstruirea caselor private și a blocurilor de locuințe și construirea de noi blocuri;

- Crearea de locuri de muncă în sectoarele cu cerere mare;

- Restaurarea infrastructurii de susținere a vieții, utilități, transport și socială;

- Menținerea și refacerea zonelor naturale, implementarea tehnologiei de fabricație ecologică, amenajarea teritoriului și îmbunătățirea terenului.

Documentul „ascunde rapid urmele războiului și pictează un tablou vesel într-un mic petic al orașului”

Documentul indică faptul că dezvoltatorii ruși intenționează să construiască sau să renoveze, în aceeași perioadă, 105 grădinițe, 92 de școli și 19 clinici de sănătate.

Documentul mai arată și faptul că autoritățile ruse își doresc ca industria de producție să devină coloana vertebrală a economiei Mariupolului, așa cum era înainte de invazia Rusiei. Metalurgia, ingineriea, prelucrarea alimentelor și chimicalele vor reprezenta 23% din locuri de muncă, în timp ce 18% dintre lucrători sunt programați să lucreze în alte sectoare (asistență medicală, servicii sociale și „activități de îngrijire rezidențială”), iar 17% din locurile de muncă sunt rezervate sectoarelor administraţiei publice şi apărării.

Tot în acest plan, un loc prioritar îl ocupă restaurarea Uzinelor Azovstal și Ilici. De asemenea, autoritățile ruse plănuiesc să construiască un nou parc industrial pe teritoriul fabricii Azovstal despre care susțin că ar oferi 9.200 de locuri de muncă.

În centrul istoric al Mariupolului, conform documentului, Rusia va reconstrui Catedrala Protecției Sfintei Fecioare, centrul cultural Azovstal, mai multe fabrici de îmbrăcăminte, Piața Teatrului și Teatrul Dramatic, care a fost bombardat de forțele ruse pe 16 martie, ucigând între 300 și 600 de persoane. Oficialii din autoproclamata „Republică Populară Donețk” au susținut că au găsit doar 14 cadavre printre ruine.

Un expert în urbanism care a vorbit pentru „The Village” sub rezerva anonimatului, a spus că master planul Rusiei, lipsit de orice componentă socială, nu va fi viabil pe termen lung: „În mod paradoxal, restaurarea începe cu centrul istoric și cu Azovstal. Cartierele rezidențiale sovietice, cele mai dense și mai deteriorate părți ale orașului, unde zeci de mii de oameni și-au pierdut casele, nu sunt programate să fie reconstruite decât după 2030 sau 2035. Unde vor locui până atunci cei care și-au pierdut casele? Acest document, care a fost realizat fără implicarea comunității orașului, nu poate fi numit master plan. După toate aparențele, scopul real al documentului nu este dezvoltarea strategică pe termen lung, ci ceva foarte specific tactic: ascunde rapid urmele războiului și pictează un tablou vesel într-un mic petic al orașului. Nu pentru locuitorii orașului, ci pentru telespectatori”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult