Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Planul pe termen scurt al Israelului în privința Libanului. "Hezbollah va primi lovitură după lovitură"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Situația la granița dintre Israel și Liban este în continuare tensionată. Ambele tabere continuă bombardamentele, în timp ce se pregătesc intens pentru o escaladare bruscă a conflictului.

Gruparea Hezbollah promite răzbunare după pierderile suferite în ultima vreme. În timp ce guvernul israelian a decis să întețească atacurile aeriene asupra țintelor din Liban. Dar cu suficientă prudență cât să nu provoace un război total în Orientul Mijlociu.

Pentru a doua noapte la rând, Hezbollah și alte grupări pro-iraniene din Irak au lansat tiruri ample de rachete către orașele israeliene, din apropierea graniței cu Libanul. Apărarea antiaeriană israeliană a reușit să doboare cele mai multe rachete și drone.

Au fost și proiectile care au reușit să treacă de apărarea antiaeriană și au căzut pe case, mașini ori pe străzi, în mai multe orașe.

Amitai Mizrahi, un martor ocular în vârstă de 13 ani: "Dormeam când a strigat mama la mine să sar din pat că e alarmă. Din adăpost, am auzit un zgomot extrem de puternic, care ne-a zdruncinat pe toți. Am așteptat 20 de minute după care mama a ieșit să verifice casa. A găsit-o plină de sticlă spartă și praf, nicio fereastră n-a rezistat".

Citește și
Pagere
Pagerele Hezbollah. Exploziile au fost declanşate individual, cu informaţii precise despre fiecare ţintă
Israelul pregătește un nou val de atacuri aeriene în Liban

În tabăra cealaltă, armata israeliană a pregătit planuri extinse pentru un nou val de atacuri aeriene în Liban. Potrivit presei de la Tel Aviv, Israelul are de gând să întețească bombardamentele asupra Hezbollah, indiferent de poziția adoptată de gruparea fundamentalistă.

Scopul este ca Hezbollah să înceteze cu barajele de rachete și să-și retragă forțele din regiunea de frontieră, in termenii acordului semnat la incheierea razboiului din 2006.

Lt. Gen. Herzi Halevi, șeful Statului Major israelian: "Vom readuce locuitorii în siguranță la casele lor. Iar dacă Hezbollah încă nu a înțeles, chiar și după ultimele două săptămâni, va primi lovitură după lovitură, până când această organizație va înțelege".

În jumătatea de nord a Israelului, școlile si grădinițele vor rămâne închise și luni, la fel și plajele. În spitalul Rambam din Haifa, cadrele medicale au început să mute pacienții în parcarea subterană, construită special pentru a fi transformată, la nevoie, într-un adăpost securizat.

Asistent medical spitalul Rambam: "Am pregătit spitalul subteran pentru a primi pacienți în caz de atac cu rachete la suprafață".

Medic spitalul Rambam: "Am transmis instrucțiuni tuturor departamentelor și, desigur, am fost acolo personal. Pacienții a căror stare este satisfăcătoare și pot fi trimiși acasă au fost externați. Pacienților care trebuie să rămână în spital li s-a explicat procedura de externare, atât lor cât și familiilor lor".

Și libanezii iau aceleași măsuri, pentru a pregăti spitalele pentru un posibil număr mare de răniți, de teamă că Israelul va înteți campania de bombardamente.

Premierul israelian, Netanyahu, e hotărât să ducă la bun sfârșit misiunea de a distruge Hezbollah.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "În ultimele zile, am provocat celor din Hezbollah pierderi pe care nici nu și le imaginau. Dacă n-a făcut-o până acum, vă garantez că Hezbollah va înțelege mesajul. Suntem hotărâți să-i readucem pe locuitorii din nordul țării în casele lor. Nicio altă țară n-ar tolera să-i fie atacați zilnic cetățenii".

SUA, susținere și avertisment pentru Israel

Potrivit presei israeliene, Statele Unite au transmis că susțin operațiunile Israelului de a submina capacitățile Hezbollah, dar au avertizat că Tel Avivul nu ar trebui să provoace un război total în regiune. Itzhak herzog, președintele Israelului: "Sub nicio formă nu căutăm război cu Libanul. Însă Libanul este ținut prizonier de o organizație teroristă care e și partid politic în Liban, numită Hezbollah. Gruparea Hezbollah este înarmată până-n dinți de Imperiul Iranian al Răului, ca parte a strategiei repetate chiar ieri de liderul suprem, potrivit căruia Israelul este 'o tumoare care trebuie extirpată'".

Premierul Netanyahu este așteptat să țină un discurs în Adunarea Generală a Națiunilor Unite, care începe marți, pe tema conflictului din Orientul Mijlociu. Nu se știe, însă, dacă liderul israelian va merge la New York, în condițiile în care situația la granița cu Libanul este în continuare extrem de tensionată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult