Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Planul pas cu pas al atacatorului lui Donald Trump. Diversiunea pe care o avea plănuită Thomas Matthew Crooks

Motivul care l-a determinat pe tânărul de 20 de ani să încerce asasinarea fostului președinte Donald Trump rămâne un mister.  

Agenții FBI nu au găsit nimic în telefonul și calculatorul lui Thomas Matthew Crooks. În plus, informații vehiculate în presa americană ridică semne de întrebare.

Potrivit postului de televiziune CBS, unul dintre lunetiștii Secret Service l-a văzut și chiar i-a făcut o poză atacatorului, în timp ce dădea târcoale clădirii, cu un rucsac în spate.

CNN citează surse apropiate de anchetă potrivit cărora în interiorul clădirii pe care s-a cățărat atacatorul erau mai mulți lunetiști de la Secret Service.

Chiar și după ce au verificat telefonul lui Thomas Matthew Crooks, istoricul căutărilor pe internet și au intervievat 100 de rude, vecini și cunoscuți, agenții FBI nu au indicii despre motivația atacului armat.

Citește și
trump si vance
Alesul lui Trump pentru a fi vicepreședinte, despre Trump, în 2016: ”Ticălos, Hitler. Trebuie să fii idiot să-l votezi”

În schimb, dovezile găsite par să arate un interes pentru programare și jocurile pe calculator, ceea ce înseamnă că ar fi știut să-și șteargă urmele online.

Mary Ellen O'Toole, agent special FBI: „Vă previn că motivația atacatorului, odată ce va fi stabilită, nu va mulțumi pe nimeni. Niciodată nu e satisfăcătoare, reacțiile vor fi de genul: „îți bați joc de mine? Chiar a făcut asta ca să capete faimă? A făcut-o ca să fie demonizat?””.

Înainte de atac, Crooks a exersat tirul la un poligon de trageri, a cumpărat o scară și 50 de cartușe. Sâmbătă seara, odată ajuns la mitingul electoral, a parcat mașina în apropiere, cu un dispozitiv exploziv improvizat ascuns în portbagaj. Mecanismul era conectat la un transmițător pe care individul l-a avut asupra sa pe acoperiș. Acest lucru sugerează că ar fi plănuit să declanșeze o explozie de la distanță pentru a crea o diversiune.

Între timp, Secret Service este somat să explice cum a fost posibil să treacă 86 de secunde între alertele date de spectatori cu privire la prezența lui Crooks pe acoperiș și atacul propriu-zis.

Bărbat: „Am observat că cei de la Secret Service au fost alertați de ceva cam cu un minut înainte de atac. Am văzut cum mulțimea era, de asemenea, alertată de ceva, parcă începuseră să alerge, să se împrăștie de pe gazon”.

Potrivit CNN, mai mulți lunetiști de la Secret Service erau chiar în interiorul clădirii pe care atacatorul a escaladat-o. Iar din mărturii și din imaginile apărute în spațiul online este clar că mulți din public l-au observat pe tânărul cățărat acolo cu aproximativ două minute înainte să se audă primele focuri de armă.

Jason Russell, fost agent al serviciilor secrete: „Timpul scurs de la momentul în care cei din public l-au observat pe atacator și până când informația a ajuns la postul de comandă, apoi la agenți, a fost pur și simplu prea lung”.

John Hudson, fost agent al serviciilor secrete: „Nimeni nu ar fi trebuit să poată ajunge vreodată pe acel acoperiș”.

În ciuda dezvăluirilor din presă, șefii serviciului secret insistă că imobilul pe care s-a urcat atacatorul era în afara perimetrului de siguranță majoră pe care îl gestionau. Drept urmare, zona respectivă trebuia supravegheată de cei de la forțele de ordine locale.

Kimberly Cheatle, directorul Serviciului Secret al SUA: „Secret Service este responsabil de protecția fostului președinte. Eu sunt cea care trebuie să dea socoteală. Eu sunt șefa”.

Reporter: Dar plănuiți să rămâneți în funcție?

Kimberly Cheatle, directorul Serviciului Secret al SUA: „Da, asta am de gând”.

Între timp, Congresul american i-a convocat la audieri pe șefii Secret Service, FBI și Securității Interne.

Cineva trebuie tras la răspundere și, momentan, aș cere șefului Serviciului Secret să demisioneze sau să fie demis.

Eu mă simt protejat bine de Secret Service. Dar e legitimă întrebarea dacă agenția a făcut tot ce trebuia ca să prevină ce s-a întâmplat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult