Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pilotul Super Hornet care s-a luptat cu Houthis a devenit prima femeie aviatoare din SUA care a înregistrat o ucidere aer-aer

Un pilot F/A-18F Super Hornet de la Strike Fighter Squadron (VFA) 32 a făcut istorie devenind prima femeie pilot din SUA care a înregistrat o ucidere aer-aer, potrivit unui comunicat de presă al Marinei.

În timpul unei desfășurări de nouă luni care a început în octombrie, pilotul, care făcea parte din escadronul „Fighting Swordsmen” dislocat pe portavionul USS Dwight D. Eisenhower, a doborât un „contact aer-aer” Houthi, scrie Business Insider.

Pilotul nu a fost numit și nu au fost furnizate detalii suplimentare despre arma folosită pentru a doborî ținta, scries ursa citată.

Modelele F/A-18 Super Hornet E și F sunt echipate cu un tun M61A1/A2 Vulcan de 20 mm și pot fi echipate cu diverse rachete, inclusiv AIM 9 Sidewinders, AIM 7 Sparrows și AIM-120 AMRAAM.

Implicarea SUA în Marea Roșie a început după ce rebelii houthi au început să vizeze transportul maritim ca răspuns la ofensiva Israelului din Gaza, pe care a lansat-o în urma atacurilor grupării militante Hamas din 7 octombrie.

Houthii au folosit drone aeriene, bărci cu drone și rachete pentru a viza navele care navighează în regiune.

Pe măsură ce aceste atacuri s-au intensificat, SUA și aliați precum Marea Britanie s-au implicat activ în regiune și au lansat Operațiunea Prosperity Guardian, care urmărea să prevină noi lovituri Houthi.

Escadrila VFA 32 din Virginia, care operează 12 avioane Super Hornet F/A-18F, a zburat peste 3.000 de ore de luptă, a finalizat aproape 1.500 de misiuni de luptă și a tras peste 20 de rachete aer-aer împotriva dronelor de „atac” Houthi, ca parte a desfășurării sale, conform declarației Marinei.

De asemenea, a condus două lovituri de autoapărare asupra țintelor din Yemenul controlat de Houthi, „distrugând munițiile și instalațiile de comandă și control care au fost folosite pentru a viza nave civile”, se arată într-o declarație.

Producătorul Boeing numește Super Hornet „coloana vertebrală” a aripii aeriene a transportatorului Marinei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult