Peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în inundaţiile şi alunecările de teren provocate de ciclonul Freddy | GALERIE FOTO
Galerie foto
Bilanţul victimelor acestui ciclon cu o durată record, care a lovit sudul Africii de două ori în trei săptămâni, este aşteptat să crească, au declarat echipele de salvare, informează, miercuri, AFP, citată de Agerpres.
Freddy a urmat o traiectorie în buclă, rar înregistrată de meteorologi, atingând pentru a doua oară uscatul în timpul weekend-ului trecut în Mozambic, înainte de a se îndrepta la începutul zilei de luni spre sudul statului Malawi vecin.
Autorităţile din Mozambic au raportat 20 de morţi şi 24 de răniţi, însă Malawi plăteşte până acum cel mai mare preţ pentru întoarcerea ciclonului, cu cel puţin „190 de morţi, 584 de răniţi şi 37 de dispăruţi”, potrivit unui comunicat al Biroului naţional pentru gestionarea dezastrelor.
Preşedintele Lazarus Chakwera, care s-a întors marţi din Qatar, a lăudat eforturile voluntarilor: „Am ajuns într-o naţiune devastată”, a declarat el într-un comunicat.
Starea de dezastru a fost declarată în regiunea având drept capitală oraşul Blantyre, capitala economică a ţării şi epicentrul intemperiilor.
În comuna Chilobwe, din apropiere de Blantyre, locuitorii sunt convinşi că zeci de cadavre sunt încă îngropate în noroi, în timp ce ploile persistă. În unele locuri au fost trimise excavatoare. Cu o zi înainte, familiile victimelor şi echipele de salvare au săpat prin pământ cu mâinile goale.
„Suntem neajutoraţi şi nu este nimeni aici pentru a ne ajuta”, a declarat John Witman, de 80 de ani, care îşi caută ginerele, dispărut după ce casa sa s-a prăbuşit, luată de viituri.
Circa 20.000 de locuitori din Malawi şi-au pierdut locuinţele odată cu revenirea ciclonului în regiunea oraşului Blantyre.
Mayeso Chinthenga, în vârstă de 14 ani, se afla împreună cu alţi băieţi la adunat lemne de foc când „au văzut pietre rostogolindu-se pe munte”. Au fugit cât de repede au putut.
El şi familia sa au supravieţuit alunecării de teren, însă casa le-a fost distrusă. „Am pierdut totul. Unii dintre vecinii noştri au murit pe loc”, a povestit băiatul.
Familia adolescentului este găzduită de luni în şcoala din Kapeni, în districtul Blantyre. Alături de ei sunt numeroase femei şi copii.
„Mulţi oameni au venit aici în căutare de adăpost, spunând că au fugit de alunecarea de teren”, a declarat Florence Chiwale, profesoară la şcoală. „Am decis să le deschidem sălile de clasă”, a adăugat ea.
Spitalul regiunii este „copleşit de afluxul de răniţi”, a precizat organizaţia Medici fără Frontiere într-un comunicat. „Doar Spitalul Central 'Queen Elizabeth' a primit 220 de persoane, dintre care 42 de adulţi şi 43 de copii declaraţi morţi la sosire”, a adăugat organizaţia.
ONG-ul se teme de o creştere a numărului de cazuri de holeră în această ţară lipsită de vaccinuri, care se luptă deja cu o epidemie de holeră, cea mai letală din istoria sa.
Circa 59.000 de persoane au fost afectate de intemperii în Malawi şi aproape 20.000 au fost strămutate, fiind cazate de urgenţă în şcoli sau în biserici.
Freddy s-a format în largul coastelor Australiei la începutul lunii februarie şi se află în Oceanul Indian de 36 de zile.
Ciclonul a lovit pentru prima dată sudul Africii la sfârşitul lunii februarie. După o traversare fără precedent a Oceanului Indian pe o distanţă de 10.000 km în direcţia est-vest, a ajuns în Madagascar înainte de a lovi Mozambicul. Bilanţul victimelor la acea vreme era de 17 morţi.
După ce a crescut în intensitate şi umiditate deasupra mărilor calde, Freddy s-a întors apoi, revenind pentru a lovi sudul Africii două săptămâni mai târziu. Săptămâna trecută ciclonul a făcut 10 victime în timp ce se întorcea spre Madagascar.