Peskov: Adevărul despre cazul sabotajului la Nord Stream îi va surprinde pe mulți în Europa
Dimitri Peskov a afirmat că Federația Rusă desfășoară o activitate foarte intensă prin canale diplomatice cu Germania, Suedia și Danemarca.
Însă această activitate "până acum se lovește de un zid al lipsei de dorință de a interacționa în orice fel și al lipsei de dorință de a ajunge împreună la aflarea adevărului, ceea ce cu siguranță îi va surprinde pe mulți din aceste țări europene dacă va fi stabilit și făcut public", a punctat Peskov, citat de Tass.
"În ceea ce privește posibilii făptași, considerațiile noastre și ipotezele noastre preliminare sunt bine cunoscute. Nu putem avea date noi în acest moment, pentru că suntem privați de posibilitatea de a participa la investigarea acestui act de sabotaj, a acestui sabotaj. Nici germanii nu ne împărtășesc informații, nici suedezii și nici danezii", a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Putin spune că este responsabilitatea OccidentuluiAnterior, Nord Stream AG a raportat "pagube fără precedent" care au avut loc pe 26 septembrie "pe trei cordoane ale gazoductelor offshore Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care au fost descoperite în câteva ore după explozie. Prima scurgere a fost detectată la Nord Stream - 2", în apropiere de insula daneză Bornholm. Apoi au fost înregistrate două scurgeri la Nord Stream 1.
Ulterior, seismologii suedezi au precizat că au înregistrat două explozii care au avut loc pe traseele de apariție ale Nord Streams. La rându-i, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a clasificat aceste incidente drept sabotaj.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că responsabilitatea pentru această situație aparține Occidentului, care "a început de fapt să distrugă infrastructura energetică paneuropeană".
Suedia ar fi respins o anchetă comună cu Danemarca şi GermaniaSuedia a respins planurile de a înfiinţa o echipă oficială de anchetă comună cu Danemarca şi Germania pentru a analiza recentele spărturi ale conductelor Nord Stream 1 şi 2, a declarat un procuror suedez care investighează scurgerile, transmite Reuters, citată de News.ro.
Mats Ljungqvist, procurorul implicat în ancheta penală a Suediei privind scurgerile de gaze din Nord Stream din zona economică suedeză, a declarat că Suedia cooperează deja cu Danemarca şi Germania în această privinţă.
El a spus că Suedia a respins propunerea pentru o Echipă Comună de Investigaţie (JIT) din partea agenţiei de cooperare judiciară Eurojust, deoarece o astfel de investigaţie comună ar include acorduri legale în baza cărora Suedia ar trebui să împărtăşească informaţii din propria investigaţie pe care le consideră confidenţiale.
„Acest lucru este din cauza faptului că în investigaţia noastră există informaţii care sunt supuse confidenţialităţii legate direct de securitatea naţională”, a declarat Ljungqvist pentru Reuters.
El a făcut comentariul după un articol publicat în săptămânalul german Der Spiegel, potrivit căruia Suedia a respins planurile pentru o investigaţie comună cu Danemarca şi Germania, citând surse de securitate germane.
Întrebată despre informaţiile conform cărora Suedia nu ar investiga împreună cu Germania şi Danemarca, prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a declarat pentru Reuters: ”Nu, după cum înţeleg, nu este adevărat. Lucrăm împreună cu Germania şi Danemarca în această problemă”.
Sursa: News.ro, TASS
Etichete: germania , europa , Suedia , dmitri peskov , nord stream 2
Dată publicare: 21-10-2022 16:07