Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pentagonul nu crede că Ucraina va putea să recucerească Crimeea, unul dintre principalele obiective ale Kievului

Pentagonul spune că Ucraina are slabe șanse ca în viitorul apropiat să poată recuceri peninsula Crimeea, pe care Rusia a ocupat-o peste noapte în 2014.

Este puțin probabil ca Ucraina să fie capabilă să recucerească Crimeea din mâinile Rusiei în viitorul apropiat, au declarat patru oficiali de rang înalt ai Pentagonului în cadrul unei ședințe secrete în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților, potrivit POLITICO. Sursa citată anunță  că o astfel de evaluare îi va cutremura pe liderii ucraineni, care consideră că recucerirea peninsulei este unul dintre principalele lor obiective.

"Nu vom comenta ședințele clasificate desfășurate cu ușile închise și nici nu vom vorbi despre ipoteze sau specula asupra unor potențiale operațiuni viitoare. În ceea ce privește capacitatea Ucrainei de a lupta și de a-și recăpăta teritoriul suveran, performanța lor remarcabilă în respingerea agresiunii rusești și adaptabilitatea continuă pe câmpul de luptă vorbesc de la sine", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh.

Un purtător de cuvânt al serviciilor armate din Camera Reprezentanților a refuzat să comenteze.

Evaluarea făcută de cei care au făcut informarea se face ecoul a ceea ce generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, a evocat în ultimele săptămâni.

Citește și
soldati, ucraina, razboi
NYT: SUA sunt dispuse să ajute Ucraina în atacul asupra peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014

"Susțin în continuare că, pentru acest an, ar fi foarte, foarte dificil să expulzăm militar forțele rusești din Ucraina ocupată de Rusia. Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Nu înseamnă că nu se va întâmpla, dar ar fi foarte, foarte dificil", a declarat el în timpul unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei din Germania, la 20 ianuarie.

Crimeea, transformată într-o fortăreață rusească

Forțele rusești au ocupat Crimeea din 2014, iar peninsula este împânzită de apărare aeriană și zeci de mii de soldați. Multe dintre aceste forțe de infanterie sunt săpate în poziții fortificate care se întind pe sute de kilometri, confruntându-se cu trupele ucrainene de-a lungul râului Dnipro.

Problema recuceririi Crimeei este una controversată de luni de zile, deoarece oficialii americani și europeni insistă că peninsula face parte din punct de vedere legal din Ucraina. Astfel, Vestul înarmează deseori Kievul tocmai pentru a se pregăti pentru un asalt asupra Crimeei.

O sursă care a dorit să rămână sub anonimat a declarat că administrația Zelenski a fost "furioasă" de remarcile făcute de Milley, în timp ce Ucraina se pregătește pentru ofensive majore în această primăvară. Ucrainenii notează, de asemenea, că serviciile de informații americane despre capacitățile lor militare au ratat în mod constant ținta pe parcursul războiului de aproape un an.

Luând cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos luna trecută, consilierul lui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, a respins ideea unei victorii ucrainene fără recucerirea Crimeei.

"Acest lucru este absolut inacceptabil", a declarat Iermak, adăugând că victoria înseamnă restabilirea granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional "inclusiv Donbas și Crimeea".

Ucraina a cerut în repetate rânduri arme cu rază de acțiune mai lungă, inclusiv artilerie cu rachete și muniție ghidată trasă de avioane de luptă și drone, pentru a viza centrele de comandă și control și depozitele de muniție rusești aflate mult în spatele liniilor de front din Crimeea.

După ce SUA au oferit Ucrainei sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate în vară, Rusia a mutat multe dintre cele mai vulnerabile active ale sale în afara razei de acțiune de 80 de kilometri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult