Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pentagonul a explicat cauza principală a atacului lui Putin asupra Ucrainei și a întregii lumi democratice

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că războiul lansat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei și a întregii lumi democratice nu este o consecință a extinderii NATO.

Șeful Pentagonului mai spune că din cauza acțiunilor Kremlinului, Europa se confruntă cu cea mai mare criză de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Austin a adăugat că ocupanții ruși îi atacă în mod intenționat și dur pe ucrainenii pașnici, relatează Reuters, citată de Obozrevatel.

Pentagon: „Washingtonul nu va fi atras în războiul lui Putin”

"Cu o cruzime deliberată, Rusia țintește civili și obiective civile. Atacurile rusești au dus la moartea unor copii, la distrugerea unor școli și la distrugerea unor spitale", a subliniat înaltul oficial american.

Șeful Pentagonului a mai precizat că Moscova încearcă să atragă mai puternic Statele Unite în război, dar "Washingtonul nu va fi atras în războiul lui Putin".

Citește și
Macron si Putin
Emmanuel Macron va discuta "în curând" cu Vladimir Putin, dar și cu şeful AIEA

Austin a respins acuzația Moscovei potrivit căreia Alianța Nord-Atlantică reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei. El a subliniat că, de la invazia la scară largă a teritoriului Ucrainei, Rusia și-a schimbat în mod repetat retorica în ceea ce privește cauzele și obiectivele războiului. Unul dintre cele care a fost exprimat cel mai des a fost "extinderea NATO la niveluri periculoase pentru Federația Rusă".

Dar apropierea Alianței de granițele Rusiei este o consecință a războiului declanșat de Putin, și nu invers, consideră șeful Pentagonului. El a adăugat: chiar dacă Rusia este membră a Consiliului de Securitate al ONU, aceasta duce un război brutal și încearcă în mod intenționat să "distrugă democrația pentru mai mult de 43 de milioane de oameni".

Austin: „Rusia nu a fost provocată, nu a fost amenințată”

Acuzațiile de creare a unei amenințări la adresa securității naționale a Federației Ruse, formulate de Kremlin împotriva NATO, sunt nefondate și contrazic starea reală a lucrurilor. Austin a subliniat că apropierea alianței de granițele Federației Ruse s-a întâmplat tocmai din cauza războiului declanșat de Putin.

"Rusia nu a fost provocată, nu a fost amenințată, nu a fost atacată. În schimb, un om a ales războiul. Războiul lui Putin nu este o consecință a expansiunii NATO - este cauza expansiunii NATO, iar acum, din cauza dorinței Kremlinului de a avea un imperiu dispărut, Europa se confruntă cu cea mai mare criză de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace", a declarat șeful Pentagonului.

El a reamintit că NATO și-a întărit flancul estic în Europa, iar SUA și-au mărit numărul de trupe pe continent la 100.000 (înainte era de aproximativ 80.000). Austin a adăugat că Alianța nu va fi implicată direct în război, dar aliații vor sprijini Ucraina până când trupele Kievului vor triumfa în acest conflict.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult