Pentagon: „În acest moment, nu are sens să le oferim ucrainenilor tancuri Abrams”. Motivul invocat de americani
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ar urma să fie decis aici probabil cel mai consistent ajutor militar destinat Ucrainei. Analiștii occidentali anticipează o nouă ofensivă de amploare a Rusiei, cu atacuri pornite inclusiv din Belarus.
Guvernul german se află sub o presiune tot mai mare pentru a permite livrarea de tancuri ultramoderne Ucrainei. Iar un ajutor militar masiv este așteptat și din partea Statelor Unite.
Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Statele Unite și aliații fac presiuni tot mai mari asupra Germaniei pentru a permite livrarea către Ucraina a tancurilor Leopard 2. Asta persupune nu doar livrarea din partea Germaniei, ci și presiunea de care au nevoie alte țări europene să trimită acest model de tancuri către Ucraina. Vorbim aici de țări precum Polonia sau Finalnda, de exemplu. Germania deține cheia aici pentru că este țara care a produs primele tancuri de acest fel”.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Aceasta este strategia noastră, suntem, din punct de vedere strategic, interconectați cu prietenii și partenerii noștri. Nu facem niciodată nimic doar de capul nostru, ci împreună cu alții, în special cu Statele Unite”.
Condiția impusă de Berlin este ca și Statele Unite să trimită propriile tancuri Abrams.
Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt adjunctă de la Pentagon: „Întreținerea și costul ridicat de care ar fi nevoie pentru întreținerea unui tanc Abrams – pur și simplu, nu are sens să le oferim ucrainenilor în acest moment. În cele din urmă, decizia finală este a Germaniei”.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Acum așteptăm o decizie din partea unei capitale europene (Berlin) care să activeze lanțurile de cooperare pregătite pentru tancuri. Cred că puterea conducerii germane va rămâne neschimbată. Ne așteptăm la decizii ferme la reuniunea de la baza Ramstein”.
Premierul polonez spune că țara sa este gata să trimită 250 de tancuri în Ucraina. Însă, potrivit liderului de la Kiev, Ucraina ar avea nevoie de cel puțin 600.
Bătălii sângeroase la SoledarÎntre timp, pe front continua bătăliile sângeroase pentru Bahmut și Soldar.
Soldații ucraineni încearcă să creeze culoare pentru evacuarea ranitilor.
Luptele de la periferia Soledarului au fost cele mai cumplite, iar soldații ucraineni povestesc scene cumplite: „Erau și trupe normale, dar în fața lor doar carne de tun, condamnați, adunați în haite, drogați, fără uniforme de protecție, fără căști. Pentru ei viața nu are nicio valoare”.
Medicii voluntari nu au clipă de răgaz.
Anatoli, medic militar: „Uneori nu avem timp nici să respirăm între atâtea lovituri de mortiere. Avem multe victime lovite de schije, iar când ajung şi lunetiștii atunci sunt și mai mulţi morţi și răniți”.
Bahmutul este considerat un important punct strategic pentru detinerea controlului în regiunea Donețk.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 20-01-2023 13:38