Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Pentagon leaks”, detalii secrete despre balonul spion al Chinei. Avea o tehnologie ultra-avansată

Documentele ultrasecrete scurse pe internet conțineau informații și despre balonul spion chinez doborât de americani. Potrivit Business Insider, care citează Washington Post, acesta era menționat cu denumirea „radar cu deschidere sintetică”.

Balonul spion chinez doborât de americani ar fi avut un radar cu deschidere sintetică, relatează Washington Post, al cărui tehnologie îi permitea să observe obiecte în întuneric sau prin nori.

Echipamentul mai este utilizat de NASA și Agenția Spațială Europeană.

În februarie, un balon de mare altitudine cu capabilități de supraveghere conectat la China a zburat deasupra continentului SUA înainte de a fi doborât peste Atlantic.

La acea vreme, nu se știau foarte multe despre balonul spion, dar documente serviciilor secrete americane scurse pe Discord arată că balonul ar fi putut avea o caracteristică cunoscută sub numele de „radar cu deschidere sintetică”, „care poate vedea prin anumite obiecte”, a relatat Washington Post.

Citește și
balon china
Încă o țară anunță că a depistat un balon care a survolat spațiul său aerian. FOTO
Balonul spion genera energie cât pentru alimentarea unei case

Agențiile de informații americane spun despre balonul, pe care oficialii l-au numit Killeen-23, într-o aparentă referire la mafiotul din anii 1940 Donald Killeen, că era echipat cu capacitatea de a genera până la 10.000 de wați de energie solară - suficientă pentru a alimenta o casă.

„Cantitatea de energie solară generată de panourile de pe balonul stratosferic chinezesc pe care NSA l-a numit Killeen-23 este excesivă pentru un balon meteorologic”, se arată în document.

Ce spune NASA despre tehnologia balonului spion

Radarul cu deschidere sintetică este soluția la problema privind radarul cu deschidere reală, care nu poate crea imagini de înaltă rezoluție fără o antenă suficient de mare.

SAR „sintetizează” o antenă mare, dar conceptul este același – eliberează explozii de energie electromagnetică către un obiect de pe Pământ, iar apoi un senzor înregistrează lungimea de undă a energiei pe care o primește înapoi, potrivit NASA.

Aceste citiri ale senzorului permit apoi radarului să creeze o reconstrucție a obiectelor care se află sub fasciculul de energie.

Deoarece SAR nu face fotografii și în schimb folosește date electromagnetice pentru a crea o imagine de înaltă rezoluție, tehnologia poate „vedea” în întuneric, precum și prin nori, fum, sol și ploaie.

De asemenea, poate ajuta la reconstrucții tridimensionale, spre deosebire de camerele foto, care pot surprinde doar ceea ce este vizibil în mod deschis de sus.

Aceeași tehnologie este folosita la spionarea adversarilor în Ucraina

Tehnologia, inventată în 1951, este folosită în întreaga lume de organizații științifice precum NASA și Agenția Spațială Europeană pentru a observa topografia pământului.

De asemenea, este folosită în război pentru a spiona adversarii. Recent, un operator de satelit canadian a ajutat Ucraina furnizând imagini SAR oficialilor. Imaginile au permis oficialilor ucraineni să monitorizeze mișcările trupelor ruse în timpul vremii nefavorabile și în zilele înnorate.

Documentele relevă, de asemenea, că anumite funcții ale baloanelor sunt încă necunoscute serviciilor de informații americane, întrucât anumiți senzori de pe dispozitiv sunt etichetați ca „neidentificați”.

Pentagonul nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a Insider.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult