Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pelerinaj suspect în Rusia. Invitați la Moscova, preoți ai Mitropoliei Moldovei „au confundat locurile sfinte cu berăriile”

Tensiunile dintre Mitropolia Moldovei, care este subordinată Patriarhiei Moscovei, şi autorităţile de la Chişinău s-au intensificat.

Un deputat al partidului de guvernământ a spus recent că Republica Moldova va urma la un moment dat exemplul Ucrainei şi va renunţa la această biserică aflată sub influenţa Rusiei, în timp ce preşedinta Maia Sandu a îndemnat preoţii din Moldova să nu se implice în politică sau în activităţi de destabilizare a ţării.

În replică, mitropolitul Vladimir a transmis, vineri, un mesaj public prin care Mitropolia Moldovei cere autorităţilor de la Chişinău să oprească „tortura morală asupra Bisericii”, relatează NewsMaker.

Mitropolia îşi exprimă îngrijorarea faţă de afirmaţiile recente ale deputatului Vasile Şoimaru, care a spus că Republica Moldova va renunţa, la un moment dat, la Mitropolia Moldovei, aflată sub influenţa Rusiei, urmând exemplul Ucrainei. În plus, în declaraţia semnată de mitropolitul Vladimir se mai spune că preoţii sunt vizitaţi la domiciliu de către reprezentanţi ai organelor de drept şi constrânşi să semneze diferite declaraţii neclare.

Ideea desfiinţării unui cult, după modelul ucrainean, reprezintă un act de intoleranţă religioasă în spaţiul public, a transmis Mitropolia Moldovei. De asemenea, Mitropolia afirmă că o propunere de scoatere în afara legii a Mitropoliei Moldovei ar contraveni unei decizii a CEDO, instituţie care a condamnat deja statul moldovean pentru nerecunoaşterea dreptului unui cult de a exista. În acest context, Mitropolia susţine că Parlamentul Republicii Moldova ar trebui să respingă propunerea din start, iar Curtea Constituţională a Republicii Moldova să o declare neconstituţională.

Citește și
frontiera ucraina
România, destinația favorită a ucrainenilor care fug de încorporare. Suma uriașă pe care o plătesc pentru a ajunge aici

„Suntem profund indignaţi de atitudinea anumitor instituţii ale statului implicate în intimidarea preoţilor. Unii ierarhi şi slujitori au fost reţinuţi în puncte de trecere a frontierei şi percheziţionaţi minuţios fară temei. Astăzi, asupra Bisericii se resimt presiuni similare celor din perioada sovietică. Tot mai multe ameninţări se aruncă asupra Bisericii şi a slujitorilor ei”, a arătat mitropolitul Vladimir în comunicat.

Această reacţie a venit la aproape două săptămâni de la declaraţiile deputatului PAS, Vasile Şoimaru, prin care acesta spusese că „va veni momentul când şi Republica Moldova va renunţa la Mitropolia Moldovei, aflată sub influenţa Rusiei, la fel cum a făcut Ucraina”.

Totuşi, zilele trecute, mai mulţi reprezentanţi ai PAS, inclusiv preşedintele Parlamentului Igor Grosu, care este şi liderul partidului, a declarat că atât timp cât în Republica Moldova sunt cetăţeni care cred într-o confesiune sau alta „nu ai dreptul să vii peste, ci trebuie să-i respecţi”.

Maia Sandu, avertisment pentru preoți

Recent, preşedinta Maia Sandu a îndemnat preoţii din Republica Moldova să nu se implice în politică sau în activităţi de destabilizare a ţării. Ultimele, a avertizat aceasta, „sunt pedepsite conform legii”.

În plus, şefa statului le-a transmis preoților „să se ocupe de promovarea moralei creştine şi să contribuie la pacea în societate”. Comentariile au fost făcute în contextul informaţiilor din ultima perioadă că preoţii Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, efectuează pelerinaje în Rusia, iar acestea ar avea ca scop mituirea preoţilor pentru a deturna alegerile prezidenţiale şi referendumul din toamnă.

Mai mulţi preoţi ai Mitropoliei Moldovei au fost surprinşi în dimineaţa zilei de 20 august de reporterii TVR Moldova pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Aceştia ar fi plecat în pelerinaj la Moscova, iar la întoarcere urmau să primească mai multe carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii şi ajutoare pentru biserică.

Aceste călătorii ar fi organizate de fugarul Ilan Şor şi şefii săi de la Kremlin cu scopul de a mitui preoţii să deturneze alegerile prezidenţiale şi referendumul din toamnă, scrie NewsMaker. Episcopul de Soroca, Ioan Moşneguţu, a confirmat pentru NewsMaker că aceşti preoţi pleacă în pelerinaj, dar nu ştie din ce bani sunt organizate aceste călătorii.

Mitropolia Moldovei a declarat că preoţii care s-au întors deja din Rusia „au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit”, dar nu a dat detalii despre cine sunt cei „care i-au găzduit”, Mitropolia a ţinut să menţioneze că nu s-a ocupat de organizarea pelerinajului şi a atenţionat preoţii săi „asupra responsabilităţii lor de a rămâne neutri şi de a nu se implica în acţiuni politice”.

Ulterior, miercuri, 4 septembrie, Mitropolia Moldovei a declarat că Patriarhia Rusă a organizat pelerinajele, pentru a vizita locurile sfinte din Federaţia Rusă. Între timp, redacţia NordNews a intrat în posesia unor fotografii care demonstrează că „preoţii de la Episcopia de Ungheni şi Nisporeni au încurcat locurile sfinte cu berăriile din Moscova”.

NewsMaker precizează că a întrebat Serviciul de Informaţii şi Securitate dacă urmăreşte aceste vizite şi dacă pelerinajele au scopuri politice, dar deocamdată nu a primit un răspuns.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult