Peisaj apocaliptic în Atena. Capitala a fost într-o ceață portocalie. Care este explicația
Galerie foto
O ceață galben-portocalie a învăluit mai multe regiuni după zile de vânturi puternice dinspre sud, limitând vizibilitatea și determinând autoritățile să emită avertismente privind riscurile de respirație, scrie The Guardian.
„Este unul dintre cele mai grave episoade de concentrații de praf și nisip din Sahara de la 21-22 martie 2018, când norii au invadat în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, directorul de cercetare meteorologică la Observatorul din Atena.
Grecia fusese deja lovită de nori de praf din Sahara la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, aceștia afectând și părți din Elveția și sudul Franței.
Autoritățile au avertizat că particulele de praf pot reduce lumina solară și vizibilitatea, în timp ce cresc concentrațiile de particule fine de poluare, ceea ce reprezintă riscuri pentru persoanele cu probleme de sănătate preexistente.
Sahara eliberează între 60 și 200 de milioane de tone de praf mineral pe an. În timp ce cele mai mari particule se reîntorc rapid pe pământ, cele mai mici pot călători mii de kilometri, putând ajunge în toată Europa.
Serviciul meteorologic grec a anunțat că cerul va începe să se limpezească, miercuri.
Vânturile puternice din sud din ultimele zile au alimentat și incendiile de vegetație neobișnuit de timpurii în sudul țării.
Serviciul de pompieri a declarat, marți seara, că un total de 25 de incendii de vegetație au izbucnit în țară în ultimele 24 de ore. Trei persoane au fost arestate pe insula turistică din Marea Egee, Paros, fiind suspectate că au declanșat accidental un incendiu de vegetație, luni, a adăugat acesta. Nu au fost raportate pagube semnificative, iar incendiul a fost rapid stins.
Un alt incendiu care a izbucnit în Creta, în apropiere de o bază navală, a fost adus sub control marți.