Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pe măsură ce Georgia implementează legi de tip "rusesc", cetățenii săi descriu o țară la marginea prăpastiei

Eka Gigauri e obișnuită cu criticile dure din partea oficialilor legate de munca ei anticorupție din Georgia. Dar să își vadă fotografia pe postere, acuzată că e agent de influență străină, trădător și spion, a zguduit-o.

Gigauri, care conduce unul dintre cele mai importante grupuri de campanie anticorupție din Georgia, spune că ea și mulți alții au fost vizați în legătură cu o nouă lege, forțată de guvern prin parlament, scrie AP.

Legea „influenței străine” cere mass-media, grupurilor societății civile și organizațiilor non-profit să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine” dacă primesc peste 20% din fondurile lor din străinătate.

De asemenea, le supune unei examinări intense din partea statului și impune amenzi mari pentru nerespectarea legii.

Guvernul susține că legea este necesară pentru a limita actorii străini nocivi care încearcă să destabilizeze națiunea din sudul Caucazului cu 3,7 milioane de locuitori.

Mulți jurnaliști și activiști spun că adevăratul său scop este să îi stigmatizeze și să restricționeze dezbaterea înainte de alegerile programate pentru luna octombrie.

De asemenea, ar putea amenința candidatura Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.

Legea seamănă cu legislația similară din Rusia , unde a fost folosită pentru a restrânge susținătorii opoziției, mass-media independentă și activiștii pentru drepturile omului. Georgian Dream, partidul de guvernământ al țării, a aprobat legislația la a doua încercare.

În 2012, după ani de turbulențe, Georgian Dream a ajuns la putere. Partidul a fost înființat de Bidzina Ivanishvili, un miliardar din umbră care și-a făcut avere în Rusia și a servit pentru scurt timp ca prim-ministru al Georgiei. Din 2013, a rămas în afara atenției publice.

Georgian Dream a promis să restabilească drepturile civile și să „reseteze” relațiile cu Moscova. De asemenea, a promis să urmărească aderarea la UE și legăturile cu SUA, liniștindu-i pe acei georgieni care priveau spre Occident pentru a-i proteja de vecinul lor dominator din nord.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult