PE cere evaluarea impactului măsurilor anti-Covid asupra drepturilor și libertăților cetățenilor UE
Your browser doesn't support HTML5 video.
Mai exact să verifice care a fost impactul acestora asupra drepturilor și libertăților cetățenilor. Proiectul de rezoluţie adoptat cu 50 de voturi pentru şi doar 11 contra a venit la pachet cu concluzia deputaţilor europeni că măsurile naționale de urgență reprezintă un "risc de abuz de putere".
Juan Fernando López: ”Ne pasă de statul de drept, democrație și drepturile fundamentale, deoarece toate aceste valori sunt zdruncinate, dacă nu sunt chiar suspendate cu siguranță de criza Covid. Unele țări din Uniunea Europeană au avut înlesniri constituționale sau legislație pentru situații de urgență, altele nu. Dar toate au recurs la măsuri de urgență, având un impact asupra modului obișnuit în care ne bucurăm de drepturile noastre fundamentale. Aceste măsuri trebuie să fie proporționale și în conformitate cu principiul necesității, așa cum este consacrat de Carta drepturilor fundamentale. Toate aceste măsuri trebuie supuse controlului, atât judiciar, cât și parlamentar, care nu trebuie să fie slăbit”.
Europarlamentarii au subliniat că orice măsură care afectează democrația, statul de drept și drepturile fundamentale trebuie să fie aplicată doar dacă e necesară, iar odată aplicată să fie proporțională și limitată în timp.
Juan Fernando López: ”Miza este spațiul Schengen. Nu ne place ideea ca acesta să se prăbușească, am ales că este cel mai apreciat atu al comunității europene. Deci, dacă va fi suspendat, țările sale vor impune restricții la libera circulație a persoanelor sau mărfurilor, impunând restricții transportatorilor aerieni, tranzitului aerian între statele membre ale Uniunii Europene, impunând scenariul roșu, verde sau galben, ori portocaliu, pentru a reflecta situația din diferitele state membre. Este nevoie de o imagine de ansamblu europeană. Este nevoie de o supraveghere europeană”.
Apelul parlamentarilor către guverne a fost să ia în considerare încetarea "stării de urgență" sau cel puțin să definească în mod clar delegarea de competențe către instituțiile de execuție și să se asigure că există controale echilibrate, atât parlamentare cât și judiciare.
Deputații avertizează împotriva restricțiilor nejustificate în privința libertății de întrunire și a modificărilor legislației, toate acestea sunt impuse fără ca cetățenii să poată protesta.
Dezinformarea pune în pericol sănătatea cetățenilor și încrederea acestora în instituțiile publice și a fost folosită și ca pretext pentru a restrânge libertatea de exprimare. Eurodeputații spun că cel mai bun mod de a aborda acest lucru este susținerea jurnalismului independent și a pluralismului mass-media (inclusiv prin alocarea transparență a fondurilor către mass-media), precum și prin îmbunătățirea condițiilor de lucru ale jurnaliștilor.
Statele membre ar trebui să garanteze și dreptul la educație asigurându-se că școala continuă și că elevii au acces la cursuri.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus , parlamentul european , masuri covid
Dată publicare: 27-10-2020 22:47