Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Partidul lui Zelenski conduce în alegerile parlamentare anticipate din Ucraina

Your browser doesn't support HTML5 video.

Partidul ''Slujitorul poporului'' al noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, conduce detașat după alegerile legislative anticipate care au avut loc ieri în Ucraina.

Potrivit sondajelor la ieșirea de la urne, ar fi obținut aproape 44 la sută din voturi. O majoritate cum nu s-a mai văzut în parlamentul de la Kiev.

Totuși, are nevoie de un partener de coaliție pentru a forma guvernul. Formaţiunea recent creată, denumită ''Slujitorul poporului'' - după numele unui serial televizat în care Zelenski interpretează rolul unui profesor devenit pe neaşteptate preşedinte - a devenit cel mai important partid din parlamentul ucrainean.

Volodimir Zelenski: ”Vă felicit pe toți pentru acest rezultat "cool", puternic și simbolic. Era mai bun un scor de 73 la sută (n.r.: rezultatul său de la alegerile prezidențiale), dar eu personal, și cred că noi toți, suntem recunoscători poporului ucrainean, pentru marea încredere acordată partidului "Slujitorul poporului''.”

Actorul Volodimir Zelenski a triumfat în alegerile prezidenţiale din aprilie. S-a angajat la reforme radicale și a promis că va lupta împotriva corupţiei generalizate. Însă, până acum, nu a fost în măsură să-şi numească miniştrii doriţi în guvern.

Citește și
ucraina, alegeri, rusia, legislative, anticipate,
Alegeri legislative anticipate în Ucraina. Partidul care promite să curețe țara de corupție

De aceea a insistat în campania electorală că alegerile legislative anticipate sunt chiar mai importante decât cele prezidenţiale.

După închiderea urnelor, preşedintele Zelenski a spus că invită la negocieri, pentru formarea unei coaliţii de guvernământ, partidul condus de o vedetă rock, Svyatoslav Vakarchuk.

"Platforma opoziţiei pe viaţa", un partid pro-rus, este a doua formațiune politică în noul parlament, cu 12,5 procente, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne. Însă Zelenski a spus că exclude orice coaliţie cu acest partid.

"Solidaritatea Europeană", partidul fostului preşedinte Petro Poroshenko, cu aproximativ 9 la sută şi "Patria strămoşească", a fostului premier Yulia Tymoshenko, cu 8 la sută din voturi - sunt celelalte două partide care au intrat în parlament.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult