Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Parteneriat istoric în fața amenințării Chinei. Reacție dură din Europa: Este o înjunghiere pe la spate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statele Unite, Marea Britanie și Australia au anunțat un parteneriat istoric pentru securitate în regiunea Asia-Pacific, în ceea ce este considerat un efort comun de contracarare a amenințării reprezentate de China.

Pentru prima dată, Australia va putea să construiască submarine, cu propulsie nucleară, folosind tehnologie americană. China a condamnat acordul, drept extrem de iresponsabil.

Noul parteneriat a fost anunțat într-o conferință comună de presă, virtuală, de președintele american, Joe Biden, premierul britanic, Boris Johnson, și premierul australian, Scott Morrison. Este unul dintre cele mai mari acorduri de securitate încheiat de Australia în ultimele decenii.

Sam Roggeven, analist: "În acest moment sunt doar șase țări în lume care operează submarine cu propulsie nucleară. Așa că Australia se alătură unui club foarte exclusivist".

Nu doar submarine cu propulsie nucleară, construite de Canberra cu tehnologie americană. Australia va beneficia și de alte tehnlogii de ultimă oră în domeniul Inteligenței artificiale sau computerelor cuantice.

Joe Biden: "Este vorba despre învestirea în cea mai mare sursă de putere a noastră, învestirea în alianțele noastre, întărirea lor, pentru a face mai bine față amenințărilor, de azi și de mâine".

China nu a fost menționată direct, dar cei trei lideri s-au referit în mod repetat la îngrijorările privind securitatea în regiunea Asia Pacific "care au crescut semnificativ".

Sam Roggeven, analist: "Este un pariu riscant, dacă considerăm traiectoria Chinei în ultimii 20-30 de ani și ce potențial de creștere economică are, în continuare, China, mult mai mare decât al SUA. Vorbim despre un pariu riscant (al Australiei), care mizează că Statele Unite își vor păstra determinarea, puterea de foc, statutul actual de putere strategică în Asia".

China a condamnat pactul că fiind "extrem de iresponsabil", afirmând că "subminează pacea și stabilitatea regională și ascute cursa înarmărilor". Ambasada chineză de la Washington a reproșat o mentalitate de Război rece.

Pe de altă parte, pactul tripartit a înfuriat Parisul, care a pierdut un acord uriaș cu Australia vizând construirea de 12 submarine convenționale.

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe: "Chiar este o înjunghiere pe la spate. Noi construim o relație de încredere cu Australia și această încredere este trădată, de aceea sunt furios astăzi. Nu se face așa ceva între aliați".

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult