Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Parlamentul European solicită începerea negocierilor cu Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție prin care solicită începerea negocierilor cu Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat, eurodeputații doresc ca negocierile cu Chișinăul să fie lansate înainte de sfârșitul anului 2023.

Potrivit rezoluției adoptate joi, ”guvernul moldovean și-a demonstrat determinarea și capacitatea de a îndeplini cerințele Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare, adăugând că aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”.

Aceștia subliniază importanța continuării procesului de reformă de către guvernul de la Chișinău, nu numai pentru atingerea obiectivului politic de aderare la UE, ci în primul rând ”pentru îmbunătățirea tangibilă a nivelului de trai al moldovenilor”.

UE și statele sale membre ar trebui, de asemenea, să își mărească asistența financiară și tehnică pentru Republica Moldova, potrivit eurodeputaților, pentru a facilita integrarea rapidă și eficientă a acesteia în UE.

Citește și
Serbia va continua să ia gaz de la Rusia
Răsturnare de situație în Republica Moldova. Decizia surprinzătoare a Chișinăului vizavi de gazul rusesc

Acest aspect include lansarea rapidă a unei noi tranșe de asistență macrofinanciară de către Comisia Europeană.

Republica Moldova trebuie să continue reformele

Reiterând faptul că aderarea la UE rămâne un proces bazat pe merite, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare, ”Parlamentul European solicită tuturor actorilor politici moldoveni să ajungă la un consens cu privire la reformele cele mai importante și urgente”, în scopul armonizării în continuare a legislației țării cu standardele UE.

Deputații subliniază că eforturile în curs de desfășurare privind justiția durabilă și cuprinzătoare și reforma anticorupție sunt deosebit de importante și solicită autorităților moldovene să continue acțiunile privind dezoligarhizare, reforma gestionării finanțelor publice, combaterea criminalității organizate și reforma administrației publice.

Rezoluția a fost adoptată cu 448 voturi pentru, 45 împotrivă și 43 abțineri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult