Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Parlamentul European a acordat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire opoziției din Belarus

Parlamentul European a decernat joi premiul Saharov pentru drepturile omului "opoziţiei democrate" la adresa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko din Belarus, a anunţat şeful legislativului european, David Sassoli, transmit AFP, dpa şi EFE.

Premiul vizează atât opoziţia democrată, cât şi activişti ai societăţii civile, şi o include pe reprezentanta opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care a vizitat Parlamentul European în septembrie.

"Majoritatea protestelor care au avut loc pe străzile din Belarus au avut un impact asupra lumii. Suntem tot mai supăraţi. Supăraţi pe repercusiunile violente ale (preşedintelui belarus Aleksandr) Lukaşenko. A sosit momentul ca vocea poporului său să fie ascultată", a declarat Sassoli, potrivit dpa.

"Au de partea lor un lucru pe care forţa brută nu-l va putea învinge niciodată: adevărul. Nu renunţaţi la luptă. Suntem alături de voi", a scris Sassoli pe Twitter, citat de AFP.

Această candidatură la premiul Saharov pentru drepturile omului a fost susţinută de principalele grupuri politice din Parlamentul European, îndeosebi de PPE (dreapta), S&D (socialişti şi democraţi) şi Renew Europe (centrişti şi liberali), scrie Agerpres.

Citește și
Belarus
Mii de oameni au ieșit în stradă în Belarus. Mai mulți protestatari au fost reținuți

Opoziţia democratică din Belarus este o iniţiativă condusă de reprezentanta opoziţiei în exil, Svetlana Tihanovskaia, şi la care participă, printre alţii, şi laureata premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Alexievich.

Uniunea Europeană a refuzat să recunoască legitimitatea actualului mandat al lui Lukaşenko şi consideră că alegerile prezidenţiale din 9 august nu au fost "nici libere, nici corecte".

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult