Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Papa Francisc, în Bulgaria şi Macedonia. Condiţiile puse de Biserica Ortodoxă de la Sofia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Papa Francisc efectuează începând de duminică vizite în Bulgaria şi Macedonia de Nord.

Vizitele în Bulgaria şi Macedonia de Nord vin ca răspuns la invitaţii transmise de şefii celor două state. Pentru premierul bulgar Boiko Borisov, vizita Papei Francisc ''ilustrează interesul său pentru dezvoltarea economică paşnică din Balcani''.

Premierul macedonean Zoran Zaev a subliniat că această primă vizită a unui Papă în ţara sa este aşteptată cu "recunoştinţă". Acest stat mic speră să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană după ce a pus capăt unui conflict diplomatic cu Grecia, cu privire la numele său, ce a durat 27 de ani.

Potrivit AFP, papa intenţionează să îi încurajeze pe cei 44.000 de catolici bulgari - 0,6% dintre cei 7 milioane de locuitori - şi pe cei 20.000 de catolici din Macedonia - 0,4% din 2,1 milioane de locuitori - însă întâlnirea cu bisericile ortodoxe din aceste ţări rămâne esenţială.

Şi aceasta, chiar dacă bunele sale intenţii de a clădi punţi cu alţi creştini au fost oarecum afectate cu o lună înainte de sosirea sa, când ''sinodul'' care conduce Biserica Ortodoxă Bulgară a condamnat participarea unor preoţi ortodocşi la ''o rugăciune pentru pace'' prevăzută luni într-o piaţă publică din Sofia.

Citește și
papa francisc
Înscrierea online pentru vizita Papei a fost prelungită. Avantajele celor care vor fi pe traseu

Acest gen de adunare interconfesională preferată de Francisc a fost recalificată de Vatican drept o simplă "întâlnire".

Ortodocşii bulgari au respins, de asemenea, organizarea oricărui serviciu religios, duminică, în catedrala ortodoxă din Sofia unde Papa se va afla în vizită.

În Bulgaria, Papa Francisc şi-a asumat riscul de a saluta singura Biserică Ortodoxă care nu participă la o comisie de dialog teologic oficial cu romano-catolicii.

Papa Francisc va vizita luni, în timpul vizitei oficiale pe care o va efectua în Bulgaria, centrul de refugiaţi de la Vrazdebna, unde sunt găzduiţi circa 50 de migranţi, majoritatea sirieni şi irakieni, relatează vineri agenţia EFE.

Prin vizita în acel centru de refugiaţi, care va fi una cu caracter privat şi nu va fi mediatizată de televiziuni, suveranul pontif doreşte să evidenţieze din nou tema primirii de migranţi în Europa şi va face acest lucru într-o ţară care menţine o politică dură împotriva migraţiei clandestine şi a ridicat un gard de 270 de kilometri de-a lungul frontierei cu Turcia.

La ora actuală, centrele de primire a migranţilor amenajate în Bulgaria au o rată de ocupare de numai 10%, procent mult inferior celui înregistrat cu câţiva ani în urmă în timpul valului masiv de refugiaţi.

Centrul de la Vrazdebna este unul dintre cele trei de acest fel existente în Bulgaria şi are o capacitate de 370 de persoane, în prezent fiind găzduiţi acolo circa 130 de migranţi, majoritatea familii siriene. Acest centru a mai fost vizitat în trecut şi de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, precum şi de fostul înalt comisar al ONU pentru refugiaţi, Antonio Guterres, în prezent secretar general al ONU.

Acest centru este considerat a fi unul ''model'', întrucât acolo refugiaţii primesc cu ajutorul unor ONG-uri precum Caritas sau Crucea Roşie tot ce le trebuie pentru un trai decent, precum şi cursuri de limbă pentru adulţi şi copii şi şcoală pentru cei mici.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult