Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Panica a cuprins Statele Unite. Americanii fac ultimele pregătiri înaintea dezastrului: „Rămânem fără timp!”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Autoritățile americane sunt în alertă din cauza uraganului Milton, care este așteptat să lovească Florida în noaptea de miercuri spre joi.

Meteorologii estimează că "Milton" este unul dintre cele mai puternice uragane din ultima sută de ani, iar pericolul i-a făcut pe mulți să părăsească zonele de coastă. În total, sunt peste 15 milioane de oameni care vor avea de suferit din cauza uraganului.

Acesta este așa-numitul "ochi" al uraganului Milton, filmat de o echipă de meteorologi americani de la Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei. Deși nu a ajuns încă pe coastele americane, "Milton" este deja catalogat drept unul dintre cele mai puternice uragane din ultimii 100 de ani.

Asta și pentru că a atins gradul 5 în doar 24 de ore. În statul Florida, aflat drept în calea lui, populația și autoritățile - greu încercate după uraganul Helene, de acum două săptămâni - sunt în alertă.

Multe localități aflate pe litoral au rămas pustii după ce au fost evacuate de localnici. Pe șosele s-au înregistrat ambuteiaje majore și aproape un sfert din benzinăriile din Florida au rămas fără combustibil. Pericolul nu e limitat doar în zonele de coastă, spun autoritățile, care încearcă să ia măsuri preventive în puținul timp rămas.

Citește și
Uragan
„Va fi unul dintre cele mai mari dezastre din istorie”. Uraganul monstru Milton se îndreaptă spre Florida

Cathie Perkins, director, Managementul situațiilor de urgență din Pinellas County: „Nu veți supraviețui. Vreau doar să vă spun că, dacă credeți că veți putea rămâne pe loc, pentru a vă proteja proprietatea, nu va fi posibil”.

Sunt și americani care, vrând-nevrând, au decis să aștepte în propriile case trecerea uraganului.

Tommy Hall, familia nu evacuează înainte de uraganul Milton: „Putem pleca, la o adică. Dar uitați-vă la autostradă. Până găsim un loc, s-a ocupat. Nu putem merge în Georgia, nu putem merge în Carolina. Toate camerele sunt ocupate. Avem benzină, mâncare, două generatoare, aparate de aer condiționat portabile pe care le putem muta dintr-o cameră în alta. Așa că cred că ne vom descurca”.

Alții nu știu cum să-și facă bagajele mai repede și îi compătimesc pe cei care au decis să rămână pe loc.

Panica e cu atât mai mare cu cât urmele uraganului Helene încă se văd pe străzi și în curțile oamenilor.

Jennifer Poirrier, city Manager, Clearwater, FL: „Rămânem fără timp. E motivul pentru care cel mai bun sfat pe care îl putem da oamenilor în acest moment este că sunt obligați să evacueze acele zone. Așa că vă rugăm să o faceți”.

Soțul unei femei a rămas în casa familiei în timpul uraganului Helene, așa că știe ce poate urma.

KT Curran, rezident Sarasota: „În acea noapte nu a avut curent, nici telefon, și am pierdut legătura cu el. Am aflat a doua zi că a fost un val de apă de un metru și jumătate în casă, și el a stat toată noaptea în întuneric, în apă”.

În așteptarea uraganului Milton, familia s-a mutat în orașul Sarasota, în apartamentul de la etajul 9 al unui prieten de familie.

Experții anticipează că nivelul de distrugere va fi unul colosal, cu pierderi de zeci de miliarde de dolari. Din cauza situației urgente, președintele american Joe Biden a fost nevoit să anuleze o vizită în Europa și Africa și să se întoarcă în Statele Unite pentru a coordona răspunsul instituțiilor federale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult