Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pandemia în Europa. Anglia şi Scoţia, în carantină la nivel naţional. Israelul a vaccinat deja 15% din populație

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anglia şi Scoţia au intrat în carantină la nivel naţional.

La câteva ore după liderul scoţian, şi premierul britanic Boris Johnson a anunţat un nou lockdown ca răspuns la creşterea rapidă a numărului infectărilor în toată Anglia, din cauza noii tulpini a corona-virusului.

Peste 60.900 de noi cazuri au fost depistate în ultimele 24 de ore. Consemnul general este „staţi acasă”, la fel ca la prima carantină din martie. Pe de altă parte, guvernul francez a anunţat accelerarea campaniei de vaccinare, după criticile care subliniau ritmul mult prea lent în care a început imunizarea francezilor.

Boris Johnson, premierul britanic: „Săptămânile ce urmează vor fi cele mai dificile din această pandemie. Dar cred cu adevărat că intrăm în ultima fază a bătăliei, pentru că, odată cu fiecare vaccin administrat, mai facem un pas către victoria împotriva COVID. Datorită miracolului ştiinţei, nu doar că se vede capătul tunelului, dar ştim exact cum să ieşim la lumină. Deocamdată însă, mă tem că trebuie din nou să stăm ferecaţi în case, ca să protejăm sistemul medical şi să salvăm vieţi”.

Noul lockdown, al treilea în Anglia, după carantina din primăvară şi cea din noiembrie, a intrat în vigoare luni seară şi va dura cel puţin până la jumătatea lui februarie, a spus premierul Johnoson. Dacă nu, până la jumătatea lui martie, după cum a sugerat un important ministru al cabinetului.

Citește și
vaccin
Dr. Gheorghiță, despre cazul din Găești, unde s-a putut vaccina oricine: ”Nu e o tragedie”

Oamenii au voie să iasă din case doar pentru probleme medicale, cumpărături sau dacă domeniul de activitate nu le permite munca de la distanţă. Şcolile şi colegiile au trecut la cursuri online, dar grădiniţele şi creşele rămân deschise.

Anunţul instituirii carantinei la nivel naţional a venit după ce nivelul de alertă pentru Covid-19 în Anglia a fost ridicat, pentru prima dată, la nivelul maxim posibil: cod roşu.

Boris Johnson: „Asta înseamnă că, în lipsa unor restricţii mai drastice, capacitatea Serviciului Naţional de Sănătate putea fi copleşită în 21 de zile”.

În Anglia, numărul bolnavilor de Covid internaţi în spitale este acum cu 40 la sută mai mare ca la apogeul primului val al pandemiei, în luna aprilie.

Boris Johnson: „Până la jumătatea lui februarie, dacă totul merge bine, ne aşteptăm să oferim prima doză de vaccin tuturor celor din primele patru categorii prioritare”.

Adică 13 milioane de persoane!

În Franţa, în schimb, debutul campaniei de vaccinare anti-Covid a fost extrem de modest. Ministrul Sănătăţii anunţa luni că au fost vaccinate câteva mii de persoane, fără să dea un număr exact. Dar bilanţul dozelor de ser administrate până duminica era minuscul - 516. Prin compartaie, vecinii germani administraseră până ieri 265.000 de doze.

În Franţa, a mers atât de greu din cauza procedurilor care impun evaluarea completă a stării de sănătate a celor din aziluri, categorie prioritară la vaccinare. Dar şi o complexă politică de dare a acordului, menită să atenueze scepticismul în creştere al francezilor faţă de vaccinare.

Olivier Veran, ministrul Sănătății: „De acum, vom amplifica, accelera şi simplifica strategia noastră de vaccinare. Extindem vaccinarea imediată pentru încă două categorii, la vârsta de peste 50 de ani: pompieri şi îngrijitori la domiciliu”.

De departe, însă, Israelul, stat cu puţin peste 9 milioane de locuitori, este campion absolut la vaccinare: au fost imunizaţi 1,4 milioane de oameni, adică aproape 15% din populaţie. Ieri, Israelul a aprobat şi serul companiei americane Moderna, care nu a obţinut avizele necesare în Uniunea Europeană. Dr. Ronni Gamzu, șeful spitalului Ichilov: „Avem 30 de puncte în care asistentele din spitalul nostru vaccinează populaţia, în ritm de 5-7000 de persoane pe zi”. În Haifa, a fost deschis un centru de vaccinare drive-through, cu 20 de benzi pentru maşini. Israelul vizează ca până la sfârşitul lunii două milioane dintre locuitorii săi să primească şi a doua doză de ser anti Covid.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult