Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pământul se confruntă cu unele dintre cele mai călduroase zile din ultimele decenii. Care este temperatura medie

Temperatura medie a Pământului s-a menținut miercuri la un record neoficial stabilit cu o zi înainte, ultima bornă nefastă dintr-o săptămână în care au avut loc o serie de fenomene extreme cauzate de schimbările climatice.

Media temperaturii globale a fost de 17,18 grade Celcius, anunță Climate Reanalyzer al Univesității din Maine (SUA), un instrument care folosește date din satelit și simulări computerizate pentru a măsura starea vremii.

Însă, această valoare a egalat un record stabilit marți și a venit după ce un record anterior de 17,01 Celsius a fost stabilit luni, potrivit Associated Press.

Deși recordul nu este unul oficial al guvernului, "acest lucru ne arată o indicație a locului în care ne aflăm în acest moment", a declarat Sarah Kapnick, cercetător șef al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA). Iar NOAA a precizat că va lua în considerare aceste cifre pentru calculele recordului oficial.

Recorduri de temperatură în Canada și în Peru

În general, oamenii de știință folosesc măsurători mult mai lungi - luni, ani, decenii - pentru a urmări încălzirea Pământului, dar aceste maxime zilnice sunt un indiciu că schimbările climatice ajung pe un teritoriu necunoscut.

Citește și
Litoral
Explicațiile specialiștilor pentru fenomenul neobișnuit care a cuprins litoralul românesc. Porturile au fost închise

În timp ce unele țări au avut o vreme mai rece decât de obicei, recordurile de temperatură ridicată au fost depășite săptămâna aceasta în Quebec (Canada) și Peru.

Tot în Canada, dar în North Grenville, Ontario, autoritățile au decis să transforme arenele de hochei pe gheață în centre de răcire, din cauza faptului că temperaturile de miercuri au atins 32 de grade, iar umiditatea a făcut să se simtă ca la 38 de grade

În North Grenville, Ontario, orașul a transformat patinoarele de hochei pe gheață în centre de răcire, deoarece temperaturile de miercuri au atins 32 de grade Celsius (90 de grade Fahrenheit), iar umiditatea a făcut să se simtă ca la 38 de grade.

"Mă simt ca și cum am trăi într-o țară tropicală în acest moment. Pur și simplu te lovește. Aerul este atât de dens", a declarat purtătoarea de cuvânt a orașului, Jill Sturdy.

Săptămâna trecută, Beijingul a raportat nouă zile consecutive în care temperatura a depășit 35 de grade Celsius și a ordonat oprirea tuturor lucrărilor în aer liber miercuri, când temperatura a ajuns la 41 de grade Celsius.

Victime ale caniculei în India și Pakistan

Circa 38 de milioane de americani s-au aflat, miercuri, sub alertă de căldură.

De mai mult timp, cercetătorii au avertizat că în 2023 s-ar putea înregistra o vreme-record de caniculă, din cauza schimbărilor climatice cauzate de am. Se presupune că acest efect negativ ar fi determinat în mare parte de arderea combustibililor fosili precum cărbunele, gazele naturale și petrolul, care au încins atmosfera.

De asemenea, ei au remarcat că La Nina, răcirea naturală a oceanului care a acționat ca o contracarare, a făcut loc lui El Nino, fenomenul invers, marcat de încălzirea oceanelor.

Unul dintre cei mai importanți factori care au contribuit la recordurile din această săptămână este o iarnă excepțional de blândă în Antarctica, potrivit datelor de la Climate Reanalyzer. Unele părți ale continentului și ale oceanului din apropiere au fost cu 10-20 de grade Celsius mai calde decât mediile din perioada 1979-2000.

Mai mult, valurile de căldură mai frecvente și mai intense au perturbat viața în întreaga lume și au provocat temperaturi care au pus în pericol viața.

În India și Pakistan s-au confruntat cu un val de căldură, în iunie, care s-a menținut câteva zile și care a ucis peste 100 de persoane în ambele state. Dar, odată cu începerea ploilor musonice, temperaturile au scăzut în ultima săptămână.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult