Pădurea Amazoniană ar putea dispărea în câteva generații. Avertismentul experților
Your browser doesn't support HTML5 video.
Timpul se scurge implacabil şi pentru arhipelagul Maldivelor, din Oceanul Indian. Fără acţiuni urgente pentru încetinirea încălzirii globale, cele peste o mie de insule riscă să ajungă sub apă în următoarele decenii.
De sus, din elicopter, se vede cel mai bine care este miza salvării Pădurii Amazoniene, unul dintre sanctuarele naturale cu cea mai mare biodiversitate de pe Pământ.
Localnic: ”E trist. Trebuie să luptăm, ca să ne salvăm pădurea, este pământul nostru.”
În fiecare zi apar noi răni. Se văd parcele unde s-au tăiat copacii, fie pentru valorificarea lemnului, fie pentru obţinerea de teren agricol.
Localnic: ”Cu cât înaintezi mai mult în adâncul pădurii descoperi mai multe zone ca acestea, care au suprafeţe din ce în ce mai mari.”
Sunt acte de vandalism asupra mediului înconjurător, dar "vandalii" au, de multe ori, binecuvântarea autorităţilor, începând de la cel mai înalt nivel, adică de la controversatul preşedinte Bolsonaro.
Localnic: ”Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de ce se întâmplă acolo, jos. Se tem că, dacă se continuă în acest mod, în câteva generaţii Pădurea Amazoniană pur şi simplu dispare și va fi înlocuită de un vast ţinut de savană, cu multă uscăciune.”
Pădurea amazoniană este și un enorm rezervor de dioxid de carbon. Vegetația absoarbe echivalentul a 12 ani de emisii de carbon de pe întreaga planetă, la nivelurile actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră.
Localnic: ”Cred că aceste defrișări constituie o infracţiune. Da, defrişările sunt ilegale şi teoretic ar trebui pedepsite drastic de lege, dar continuă nestingherite, zi de zi.”
Şi încă un semn al agresiunii omului: o pată mare de petrol putea fi văzută pe unul dintre principalii afluenţi ai Amazonului.
Și Maldive, o ţară al cărei teritoriu este format din peste o mie de insule din Oceanul Indian, luptă pentru supraviețuire. Se confruntă nu cu unul, ci cu trei pericole existenţiale. Toate sunt efecte ale schimbărilor climatice.
Pe măsură ce planeta se încălzeşte, creşte nivelul mărilor şi oceanelor, iar pentru Maldive datele arată o creştere de câţiva milimetri doar anul trecut. Multe dintre insule riscă să fie complet inundate, iar unii specialişti avertizează că dezastrul s-ar putea petrece chiar deceniul următor.
Apoi, musonii şi furtunile tropicale accentuează eroziunea, iar insulele pur şi simplu se micşorează, dar una dintre cele mai presante urgenţe este dispariţia coralilor, care mor din cauza creşterii temperaturii oceanului.
Aceștia sunt o barieră naturală pentru protecţia coastelor.
Ashish Joshi, Sky News: ”Am văzut dispărând hectare şi hectare din jungla amazoniană, despăduriri care pot provoca o criză cu adevărat globală. La fel se întâmplă şi aici, în Maldive, dar dezastrul se petrece sub apă și e mai ușor lumii să-l ignore.”