Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orientul Mijlociu stă pe nisipuri mișcătoare. Israelul confirmă o a doua incursiune în Gaza

Your browser doesn't support HTML5 video.

Orientul Mijlociu stă pe nisipuri mișcătoare. Israelul confirmă o a doua incursiune în Gaza, de această dată, mult mai adânc.

La rândul lor, teroriștii Hamas au semănat vineri teroare în Tel Aviv, după ce au lovit un bloc de locuințe. Sunt 6 răniți.

Avioanele americane au țintit baze din Siria legate de gardienii revoluției iranieni. Deși șeful Pentagonului a insistat că a fost o operațiune separată de războiul din Fâșie, riscul extinderii conflictului sporește în fiecare minut.

Un baraj masiv de rachete a fost lansat din Gaza asupra Israelului. Etajele superioare ale unui bloc de locuințe din Tel Aviv au fost lovite. Potrivit presei israeliene sunt mai mulți răniți. La trei săptămâni de la începutul războiului, militanții Hamas încă lansează rachete asupra teritoriului israelian, chiar dacă bombardamentele asupra Fâșiei Gaza au fost nemiloase.

În ultimele 24 de ore, forțele de infanterie, inginerie de luptă și forțele armate, însoțite de avioane de vânătoare, au efectuat o operațiune de raid țintită în centrul Fâșiei Gaza, în cadrul pregătirilor pentru etapele următoare ale războiului.

Citește și
victime israel hamas
Bilanțul victimelor străine de la debutul războiului între Israel și Hamas. Cinci israeliano-români, uciși și unul răpit

Isrelienii și-au continuat incursiunile - limitate dar țintite - în Fâșia Gaza. Tancuri și vehicule blindate pentru infanterie - au trecut granița pentru a doua noapte la rând. Raidul a ajuns până în vecinătatea unui cartier dens populat din estul orașului Gaza. De data aceasta, cei de la sol au fost sprijiniți din aer de drone și elicoptere de luptă. Toate forțele israeliene au părăsit zona după câteva ore fără a avea niciun rănit.

Tot peste noapte, unitățile de comando israeliene au avut un raid în sudul Fâsiei Gaza și de pe mare. Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Ducem un război pe frontul de sud împotriva Hamas. Suntem pregătiţi pentru orice evoluţie (a situaţiei) în nord, Hezbollah suferă multe pierderi. Cu toate acestea, nu avem niciun interes în extinderea războiului.” Sunt tot mai multe semne că Israelul își ajutează obiectivele în război. Dacă la început singurul și scop anuțat era anihilarea Hamas, acum oficialii vin cu justificări pentru amânarea unei invazii masive în Gaza. O amânare cu care sunt de acord, potrivit unui sondaj, jumătate dintre israelienii de rând. Premierul Benjamin Netanyahu nu a aprobat planul întocmit de forțele armate în vederea invadării Fâșiei Gaza pentru a acorda mai mult timp negocierilor și din cauza temerilor unui eșec militar, scrie The New York Times, citând surse diplomatice, militare și guvernamentale din Israel.

Aaron David Miller, analist, fost diplomat al SIA, specializat în Orientul Mijlociu: „Problema pentru Hamas e mult mai puțin complicată decât pentru israelieni. Tot ce trebuie Hamas să facă e să supraviețuiască. Tot ceea ce trebuie să facă Hamas, odată ce luptele s-au încheiat, e să demonstreze că încă operează în Gaza, iar asta e o dilemă pe care israelienii au provocat-o singuri. Au avut obiective ambițioase care, acum s-ar putea să fie regândite.” Însă riscurile extinderii conflictului în Orientul Mijlociu par să crească de la zi la zi. Două drone sinucigașe, cel mai probabil lansate din Yemen, au provocat explozii în două orașe egiptene de la țarmul mării Roșii. A explodat anexa unui spital, iar mai multe persoane au fost ranite.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al IDF: „În ultimele ore, a fost identificată o amenințare aeriană în zona Mării Roșii. Avioane de vânătoare au fost ridicate pentru a face față amenințării, iar situația este în prezent în curs de investigare. Din ceea ce înțelegem, originea atacului care a avut loc în Egipt provine din această amenințare.” Pe de altă parte - și fără nicio legătură cu ce se întâmplă în Gaza, susține Pentagonul - avioane americane F16 au lovit obiective din estul Siriei care au legătură cu forțele Gardienilor revoluției, armata de elită a Iranului. Oren Liebermann, corespondent CNN Pentagon: „Oficialii spun că aceste facilități au fost folosite și au acordat asistență la seria de atacuri pe care le-am văzut începând din 17 octombrie. Pentagonul afirmă că a înregistrat 19 asemenea atacuri, atacuri cu drone și atacuri cu rachete, împotriva trupelor americane din regiune, soldate cu mai mult de 20 de răni minore. Având în vedere situația, Washington-ul a simțit că trebuie să reacționeze.”

Iar Statele Unite și secretarul apărării Lloyd Austin au fost foarte clari în această avertizare. Au descris aceste raiduri drept lovituri de precizie, pentru autoapărare care au vizat protejarea trupelor americane. Au transmis, însă, și un mesaj ferm: vor urma și alte raiduri dacă atacurile asupra trupelor americane vor continua.” Încă 900 de soldați americani au fost desfășurați sau sunt în curs de desfășurare în Orientului Mijlociu, inclusiv cu sisteme de interceptate a rachetelor ostile la înalta atitudine, precum și cu baterii de rachete de interceptare, Patriot. Oren Liebermann, corespondent CNN la Pentagon: „Am văzut deja cum SUA și-a întărit prezența militară în regiune din cauza preocupărilor legate de escaladarea conflictului cu participarea interpușilor Iranului, printre care se numără gruparea Hezbollah din Liban, precum și grupările pro-iraniene din Irak și Siria.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult