Orașul-fortăreață din Spania care s-a izolat complet de lume și de coronavirus
Poziționat la o altitudine mare, orașul Andaluzian a devenit încă o dată un loc de neprețuit în lupta împotriva dușmanilor, conform CNN.
În data de 14 martie, Zahara s-a autoizolat complet de lume, în contextul în care coronavirusul a început să se răspândească rapid în Spania.
Primarul Santiago Galvan, în vârstă de 40 de ani, a decis să blocheze patru dintre cele cinci intrări în oraș, în aceeași zi în care Spania a declarat starea de urgență.
De atunci, Spania a anunțat peste 100.000 de cazuri și peste 10.000 de decese, conform cifrelor Universității Johns Hopkins.
Niciun caz de coronavirus înregistrat în Zahara
În Zahara nu a fost înregistrat niciun caz de coronavirus printre cei 1.400 de locuitori.
„Au trecut mai bine de două săptămâni, cred că e un semn bun”, a declarat Galvan.
Măsurile drastice aplicate de primar au primit susținerea completă a locuitorilor orașului, în special a celor mai în vârstă.
Aproximativ un sfert din populația orașului are peste 65 de ani și 30 de persoane sunt internate într-un azil de bătrâni.
Alte orașe din zonă au avut mai multe cazuri de infectare cu coronavirus și chiar decese.
Zahara, situat la aproximativ o oră de orașul Sevilla, este o destinație preferată de turiști. Primarul a spus că în primele zile ale carantinei autoimpuse au fost nevoiți să refuze accesul mai multor turiști din Franța și Germania care nu erau la curent cu măsurile locale luate.
Mașinile care intră în oraș sunt dezinfectate
Singurul punct de intrare în oraș este păzit de un singur ofițer de poliție. Doi bărbați îmbrăcați în echipament de protecție spală fiecare mașină care intră în oraș cu o soluție de apă cu clor, inclusiv pe cauciucuri.
„Nu există mașină care intră în oraș și care să nu fie dezinfectată”, a spus Galvan.
Primarul admite că măsurile luate pot fi undeva între 20 și 80% eficace, dar spune că este vorba despre „reasigurare”.
„Am reușit să le oferim liniște vecinilor noștri. Ei știu că nimeni necunoscut nu poate intra în oraș”, a declarat primarul.
Măsuri similare au fost luate și în interiorul orașelor
„În fiecare luni și joi la ora 17:30, un grup de aproximativ 10 persoane umblă pe străzi și dezinfectează orașul, toate străzile, piețele și exterioarele caselor”, a spus Galvan.
O afacere locală plătește două femei să cumpere alimente și medicamente pe care să le livreze, pentru a reduce numărul oamenilor aflați pe străzi. Femeile lucrează aproximativ 11 ore pe zi și cererea este în creștere.
De asemenea, Asociația Femeilor Zaharilla are grijă de bătrânii care nu pot găti (le lasă mâncare la ușă) și se ocupă de reparații minore prin case.
Primăria a amplasat două mașini pe străzi, decorate cu lumini și muzică, „pentru copii, să iasă pe balcon și să se bucure de ele”, a spus Galvan.
Starea economică a orașului-fortăreață
Viața economică a acestor orașe mici din Spania se bazează pe afacerile de familie și persoanele „autonome”.
Așadar, Consiliul Local al orașului a intrat în fondul dedicat evenimentelor neprevăzute pentru a acoperi cheltuielile legate de electricitate, apă și impozite ale afacerilor locale pe durata stării naționale de urgență.
Pentru Galvan este mai mult decât un ajutor financiar. Este despre protejarea comunității din Zahara. Primarul este conștient că dacă situația continuă, va fi nevoie de ajutor de la Madrid sau de la Guvernul regional.
„Vom avea nevoie de un plămân economic dacă această situație continuă”, a spus primarul.