Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orașul din Ucraina pe care Kremlinul vrea să îl transforme într-o „zonă gri”, în care oamenii nu vor avea voie să locuiască

Rusia a decis să transforme un mare oraș din Ucraina într-o „zonă gri” nelocuibilă pentru civili, anunță publicația britanică The Economist, care citează surse militare de la Kiev.

Kremlinul ar plănui să transforme orașul ucrainean Harkov într-o „zonă gri”, în care populația civilă nu va mai avea voie să locuiască. Localitatea se află la doar 40 de kilometri de granița cu Rusia și este unul dintre cele mai asediate orașe ucrainene de la începutul invaziei pe scară largă a trupelor lui Putin.

„Escaladarea a făcut ca surse militare de la Kiev să sugereze că Rusia a decis să facă din oraș o "zonă gri", nelocuibilă pentru civili”, notează publicația britanică, citată de Ukrainska Pravda.

Între timp, Ihor Terejov, primarul orașului Harkov, a respins cu tărie această ipoteză. Într-un interviu realizat într-o locație secretă din cartierul industrial, Terekhov spune că locuitorii orașului său nu au nicio intenție de a renunța.

Lucrurile erau mai rele la începutul războiului, susține el, când au fugit toți, cu excepția a 300.000 de persoane din populația de 2 milioane de locuitori a orașului de dinainte de război, cu excepția a 300.000 de persoane.

Citește și
romani ucraina
Crește numărul românilor care se duc să lupte în Ucraina, pe frontul din Harkov. Ce spun rușii care vor să-i captureze

„Cum poți face dintr-un oraș ca acesta o zonă gri? Oamenii nu vor pleca, pentru că au plecat deja, apoi s-au întors. Au fost deja torturați destul”, a spus edilul.

Terekhov a declarat că a fost destul de dificil să alimenteze orașul cu energie electrică fără stații electrice sau transformatoare funcționale, dar au reușit să facă acest lucru.

"Dacă v-aș spune cum am făcut-o, și asta ar fi vizat", a adăugat el.

Harkovul, vizat de un nou asalt al trupelor ruse

The Economist notează că multe dintre problemele Harkovului ar fi rezolvate dacă Occidentul ar furniza mai multe sisteme de apărare antiaeriană sau avioane de luptă F-16 care ar putea respinge avioanele de luptă rusești care transportă bombele plutitoare. Acesta adaugă că Rusia a distrus unele dintre unitățile de apărare aeriană Patriot furnizate de Occident pe care Ucraina le folosea pentru a proteja orașe precum Harkov.

Intențiile exacte ale Rusiei nu sunt clare în acest stadiu, deși există anumite semne că se pregătește pentru o ofensivă majoră de vară.

"O sursă ucraineană care cunoaște situația serviciilor de informații a declarat că Rusia antrenează în prezent șase divizii (aproximativ 120.000 de soldați) în estul Siberiei", se arată în articol.

The Economist consideră că "Harkov este una dintre mai multe direcții posibile pentru un viitor asalt". Nu este cea mai probabilă, dar a fost deja puternic urmărită în mass-media rusă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult