Opt ouă de struț cu o vechime de peste 4.000 de ani, găsite lângă resturile unui foc de campare al nomazilor, în Israel
Un loc de tabără preistoric folosit de nomazii din deșert a fost descoperit sub dunele de nisip Nitzana din regiunea Negev, a declarat Autoritatea pentru Antichități din Israel, scrie BBC.
Coordonatorul săpăturilor Lauren Davis a spus că arheologii au mai găsit și unelte de piatră și cioburi de ceramică, dar ouăle au fost „descoperirea cu adevărat specială” a lor.
Struții sălbatici au fost trăit în zonă până în secolul al XIX-lea.
Ouăle de struț au fost găsite în situri arheologice care datează din mai multe perioade.
Au fost folosite nu doar ca sursă de hrană - un ou de struț are aceeași valoare nutritivă ca aproximativ 25 de ouă de găină - ci și ca vase funerare, obiecte de lux decorate cu gravuri sau picturi și ca purtători de apă.
„Este interesant că, deși ouăle de struț nu sunt neobișnuite în săpături, oasele păsării mari sunt de negăsit”, a spus Amir Gorzalczany de la Autoritatea pentru Antichități din Israel.
„Acest lucru poate indica faptul că în lumea antică, oamenii evitau să se lupte cu struțul și se mulțumeau să-i adune ouăle”.
Apropierea ouălor de situl descoperit în zona Beer Milka a indicat că acestea au fost colectate intenționat și folosite ca hrană.
Ouăle au fost zdrobite, dar bine conservate, deoarece locul de tabără a fost acoperit atât de mult timp de nisip și, de asemenea, din cauza climatului uscat al zonei.
„Aceste locuri de tabără au fost rapid acoperite de dune și au fost apărut odată cu mișcarea nisipului de-a lungul a sute și mii de ani”, a spus Lauren Davis.
„Acest fapt explică conservarea excepțională a ouălor, permițându-ne să vedem viețile nomazilor care cutreierau deșertul în vremuri străvechi”.