OMS recomandă în continuare serul AstraZeneca: "Balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului"
"Pentru moment, OMS estimează că balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca şi recomandă ca vaccinările să continue", a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, miercuri, într-un comunicat, citat de Agerpres.
"Comitetul consultativ global al OMS pentru siguranţa vaccinurilor analizează cu mare atenţie cele mai recente date de siguranţă disponibile pentru vaccinul AstraZeneca. Odată ce analiza va fi finalizată, OMS va comunica imediat rezultatele acesteia către public", precizează acelaşi comunicat, publicat la o zi după ce experţii organizaţiei au participat la o întrunire cu uşile închise.
Suspendări în lanț în Europa
OMS a autorizat vaccinul AstraZeneca-Oxford pentru utilizare în regim de urgenţă luna trecută, lărgind astfel accesul ţărilor în curs de dezvoltare la un ser relativ ieftin.
Cincisprezece ţări, inclusiv Germania, Franţa şi Italia, au suspendat "din motive de precauţie" utilizarea vaccinului AstraZeneca în această săptămână, după semnalarea unor probleme de natură sangvină la persoane vaccinate, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri (tromboze), fără însă ca acea legătură de cauzalitate să fie dovedită până în prezent.
La fel ca OMS, care a repetat miercuri mesajul transmis încă de săptămâna trecută, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat marţi că este "ferm convinsă" de avantajele furnizate de vaccinul AstraZeneca împotriva maladiei COVID-19.
EMA a anunţat că investighează 30 de cazuri de tulburări sangvine raportate la un total de 5 milioane de persoane vaccinate cu serul AstraZeneca în Uniunea Europeană. În total, 45 de milioane de doze cu acest vaccin au fost administrate la nivel mondial.
În scurtul său comunicat de miercuri, OMS a subliniat la rândul său că nicio legătură nu a fost stabilită până în acest moment între acest vaccin şi afecţiunile sangvine şi a precizat că "evenimentele tromboembolice sunt frecvente" şi că tromboembolismul venos ocupă locul al treilea în clasamentul celor mai frecvente boli cardiovasculare.
Potrivit lui Kate O'Brien, directoarea departamentului de Imunizare, Vaccinuri şi Preparate Biologice din cadrul OMS, comitetul pentru siguranţa vaccinului analizează în această perioadă dacă efectele adverse, precum cheagurile sangvine, sunt într-adevăr asociate cu vaccinul AstraZeneca.
"Nu trebuie să interpretăm excesiv aceste cifre specifice furnizate de studiile clinice. Acestea sunt vaccinuri extrem de eficiente, sunt vaccinuri care salvează vieţi, sunt vaccinuri sigure şi ar trebui să continuăm administrarea lor", a declarat Kate O'Brien într-o conferinţă de presă.
Cu ocazia unei întruniri cu presa a comitetului OMS însărcinat cu formularea de recomandări în ceea ce priveşte utilizarea vaccinurilor, cunoscut sub acronimul SAGE, o consilieră tehnică, medicul Annelies Wilder-Smith, a precizat că în cadrul studiilor clinice ale altui vaccin anti-COVID-19, cel dezvoltat de compania Johnson & Johnson, 10 bolnavi din grupul placebo au cunoscut un episod trombotic, comparativ cu 14 persoane din grupul de voluntari care au primit o injecţie cu acel vaccin.
Raportând la cele 44.000 de persoane care au participat la studiul clinic, acea diferenţă de patru persoane "nu a fost semnificativă", a subliniat ea.