OMS: Răspândirea SARS-CoV-2 la animale poate facilita apariția unor noi variante
De asemenea, OMS transmite că virusul continuă să evolueze, iar riscul de apariție a unor noi tulpini este mare.
„Deși pandemia COVID-19 este determinată de transmiterea virusului de la om la om, este cunoscut faptul că SARS-CoV-2 infectează și speciile de animale. Cunoștințele actuale indică faptul că fauna sălbatică nu joacă un rol semnificativ în răspândirea SARS-CoV-2 la oameni, dar răspândirea în rândul populațiilor de animale le poate afecta sănătatea și poate facilita apariția unor noi variante ale virusului”, transmite OMS.
Pe lângă animalele domestice, au fost detectate cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la animalele sălbatice aflate în libertate, captive și la cele din ferme. Felinele de mari dimensiuni, nurcile, dihorii, cerbul cu coadă albă din America de Nord și maimuțele au fost infectate, potrivit OMS.
Până în prezent, nurcile de crescătorie și hamsterii s-au dovedit a fi capabile să transmită virusul la oameni, iar un posibil caz de transmitere între cerbul cu coadă albă și om este în prezent în curs de examinare.
Pandemia de COVID-19 a provocat la nivel global peste 6 milioane de decesePandemia de COVID-19 a lăsat în urmă peste 6 milioane de decese în întreaga lume, într-un moment în care se intră în al treilea an de criză sanitară, potrivit unui bilanţ independent realizat de Universitatea Johns Hopkins din SUA, relatează luni EFE.
Aceste cifre tragice coincid cu ridicarea restricţiilor în numeroase ţări din Europa Occidentală şi pe continentul american privind măştile sanitare şi limitele impuse călătoriilor internaţionale după apariţia variantei Omicron la sfârşitul anului 2021; în timp ce în alte părţi, ca în Asia şi Pacific, continuă să se înregistreze un număr ridicat de cazuri.
În total, s-au confirmat peste 450 de milioane de contagieri în lume cu noul coronavirus,s crie Agerpes.
În ce priveşte ţările, SUA rămân cele mai afectate, cu aproape 950.000 de decese, urmate de Brazilia, cu peste 650.000 de decese şi de India, cu peste 500.000.
Deşi vaccinurile s-au dovedit eficiente împotriva cazurilor mai grave, încă persistă importante disparităţi globale.
În ţările cu venituri mici doar 7% din populaţie este vaccinată cu schema completă, iar în cazul celor cu venituri mari procentul este de peste 70% din populaţie, potrivit portalului Our World in Data.