OMS: Africa ar putea avea peste 250 de milioane de cazuri de coronavirus în următorul an
Continentul african va avea mai puține decese decât Europa și SUA deoarece populația este mai tânără și prezintă un stil de viață mai diferit, relatează The Guardian.
Biroul regional al OMS din Africa a prezis o rată mai mică de transmitere a coronavirusului pe continent, care va rezulta în aproximativ 190.000 de decese.
Cu toate acestea, experții avertizează că sistemul de sănătate va fi suprasolicitat, din cauza numărului mare de internări.
O persoană din patru va fi infectată cu coronavirus în Africa în următorul an
O persoană din patru va fi infectată cu coronavirus în Africa în primul an al pandemiei, ceea ce înseamnă aproximativ 22% din populația totală a continentului. De asemenea, coronavirusul va fi prezent în Africa, cel mai probabil, pentru mai mulți ani.
Având în vedere că populația este mult mai tânără în Africa comparativ cu alte continente, rata transmisiei este una mai scăzută.
Un alt factor este reprezentat de rata mică a obezității în țările africane, comparativ cu Statele Unite sau alte țări din lume.
„Cel mai important factor este vârsta. Avem de asemenea puțini oameni obezi, chiar dacă numărul este în creștere. Nu la nivelul Statelor Unite”, a declarat Humphrey Karamagi, analist OMS.
Previziuni ONU: 1,2 miliarde de cazuri și 3,3 milioane de decese
Un raport ONU privind epidemia de coronavirus în Africa, realizat în luna aprilie, prezenta un scenariu mult mai grav: 1,2 miliarde de persoane infectate și 3,3 milioane de decese. Cele două rapoarte nu pot fi comparate, deoarece raportul OMS nu include Djibouti, Egipt, Maroc, Somalia, Sudan sau Tunisia.
„Am încercat să luam în calcul ce vedem pe teren. Și vedem o rată mai mică a transmisiei în țările africane comparativ cu Europa și SUA”, a spus Karamagi.
Experții consideră că țările africane raportează mai puține cazuri deoarece nu le detectează, dar Karamagi a oferit drept exemplu Africa de Sud, care are o capacitate de testare foarte bună, dar puține cazuri.
„Ar putea fi un efect al raportării, dar nu credem că acest lucru explică rata, având în vedere tiparul pe care îl vedem. Este ceva legat de cultura socială, de dezvoltare sau structura mediului care duce la o rată mică a transmiterii”, a adăugat Karamagi.
Nigeria ar putea fi cea mai afectată țară din AfricaExperții OMS au calculat riscul expunerii și au estimat numărul de infectări și decese pentru toate cele 47 de țări din regiunea OMS.
Riscul expunerii, care este specific pentru fiecare țară, este determinat de factori precum numărul persoanelor dintr-o locuință, procentul populației care trăiește în locuri supra-aglomerate și infrastructură.
Țările mici, precum Mauritius, sunt printre cele mai vulnerabile, în timp ce țările cu o populație mai mare, precum Nigeria sau Mauritania, vor fi mai puțin vulnerabile.
Raportat la populație, Mauritius, Seychelles și Guinea vor avea cel mai probabil cele mai multe cazuri.
Per total, cel mai mare număr de infecții este așteptat în Nigeria, urmată de Algeria și Africa de Sud.
În prezent, rata mortalității pe teritoriul Africii este de 0,06%, comparativ cu 0,1% la nivel mondial.
Sursa: B.P., The Guardian
Etichete: OMS , coronavirus , africa , previziuni
Dată publicare: 15-05-2020 11:51