Modifica setarile cookie
Toate categoriile

OMS a aprobat un vaccin împotriva „variolei maimuței”. Poate fi utilizat la adolescenți

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat luni că a aprobat vaccinul anti-mpox, Bavarian Nordic, pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, o grupă de vârstă considerată deosebit de vulnerabilă la focarele bolii.  

OMS a precizat că a acordat precalificarea vaccinului Jynneos pentru adolescenți pe 8 octombrie.

În luna august, OMS a declarat mpox (variola maimuței) o urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani, după ce un nou tip de virus s-a răspândit din Republica Democrată Congo către vecinii săi, scrie Reuters.

Agenția Națiunilor Unite a aprobat în septembrie utilizarea vaccinului ca primă doză împotriva mpox la adulți, facilitând accesul la vaccin pentru țările africane grav afectate.

Copiii, adolescenții și persoanele cu un sistem imunitar slăbit au fost deosebit de vulnerabili la mpox, o infecție virală care provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei și leziuni ale pielii pline de puroi. Cea mai recentă decizie a OMS vine după ce UE a aprobat medicamentul pentru vaccinul destinat adolescenților în septembrie.

Citește și
bebe
70% dintre românce nasc prin cezariană, deși OMS recomandă doar 15%. Femeile se tem din cauza condițiilor din spitale

De asemenea, firma daneză de biotehnologie se pregătește să efectueze un studiu clinic pentru a evalua siguranța vaccinului la copiii cu vârste cuprinse între doi și 12 ani, ceea ce ar putea extinde utilizarea acestuia.

Studiul, finanțat parțial de Coaliția pentru inovații în materie de pregătire împotriva epidemiilor, este așteptat să înceapă în octombrie.

Administrația americană pentru alimente și medicamente a aprobat, de asemenea, vaccinul Bavarian, dar numai pentru adulții de peste 18 ani, deși a acordat autorizație de urgență pentru utilizarea sa la adolescenți în timpul epidemiei de mpox din 2022.

Un alt vaccin mpox, LC16, fabricat de KM Biologics din Japonia, poate fi deja administrat copiilor, potrivit autorității de reglementare japoneze, deși necesită un tip special de ac. Bavarian Nordic nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii privind precalificarea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult