Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Omorâte cu pietre sau biciuite în public. Cele 29 de reguli care le îngrozesc pe femei sub conducerea talibanilor

Revenirea talibanilor la putere în Afganistan le îngrozește pe femei, pentru că le va duce, din nou, într-un punct cu restricții și interdicții severe, ceea ce au mai experimentat în trecut.

Asociația Revoluționară a Femeilor din Afganistan (RAWA), care a fost înființată în 1977 în Kabul ca o organizație politică și socială de apărare a drepturilor omului și a justiției sociale, a reamintit interdicțiile cu care femeile afgane s-au confruntat sub regimul taliban.

„Talibanii tratează femeile mai rău decât pe animalele lor (...)”, spun reprezentanții organizației, precizând că femeile nu sunt cel mai puțin importante în ochii talibanilor doar atunci când sunt implicate în procreație, în satisfacerea dorințelor sexuale ale bărbaților sau în treburile casnice zilnice.

Iată care sunt cele 29 de reguli care au fost impuse femeilor în perioada 1996 – 2001.

1. Femeile nu au voie să muncească în afara casei. Doar câteva femei medici sau asistente au permisiunea să lucreze în unele spitale din Kabul. 2. Femeile nu au voie să desfășoare nicio activitate în afara casei, cu excepția cazului în care sunt însoțite de mahram, adică cea mai apropiată rudă de sex masculin, acesta putând să fie tată, frate sau soț. 3. Nu au voie să facă niciun fel de tranzacție cu un comerciant de sex masculin. 4. Nu au voie să fie tratate de medici bărbați.

Citește și
Afganistan - 9
Ce planuri au talibanii cu femeile din Afganistan. În fostul regim fundamentalist nu aveau voie să iasă din case neînsoțite

5. Este interzis ca femeile să studieze în școli, universități sau în orice altă instituție de învățământ, talibanii transformând școlile de femei în seminarii religioase. 6. Femeile trebuie să poarte burqa, iar aceasta trebuie să le acopere din cap până în picioare. 7. Femeile care nu se îmbracă potrivit regulilor sau care nu sunt însoțite de mahram vor fi pedepsite prin biciuire, bătăi sau abuzuri verbale. 8. Femeile care nu își ascund gleznele vor fi biciuite în public. 9. Femeile acuzate de adulter sunt omorâte cu pietre în public. 10. Nu au voie să se machieze.

11. Nu au voie să dea mâna sau să vorbească cu oameni în afară de mahramul lor. 12. Nu au voie să râdă. 13. Este interzisă purtarea tocurilor înalte, care pot produce zgomot în timpul mersului – un bărbat nu trebuie să audă pașii unei femei. 14. Nu au voie să meargă cu taxiul fără să fie însoțite de mahram. 15. Femeile nu au voie să apară la radio, televiziune sau să participe la orice fel de întrunire publică. 16. Ele nu au voie să facă sport sau să se înscrie în vreun club sportiv.

17. Nu au voie să meargă cu biciclete sau motociclete, nici măcar în prezența mahramului. 18. Nu au voie să poarte haine colorate – în concepția talibanilor acestea ar fi culori atractive din punct de vedere sexual. 19. Femeile nu au voie să se întâlnească în scopuri recreative. 20. Nu au voie să spele haine în râuri sau în piețe publice. 21. Trebuie să fie modificate toate numele străzilor sau piațetelor care conțin cuvântul “femeie”. 22. Nu au voie să se uite de pe balcoanele caselor sau ale apartamentelor.

23. Ferestrele trebuie să fie opace, astfel încât femeile să nu fie văzute din afara caselor. 24. Croitorii nu au voie să măsoare femeile și să le facă haine. 25. Femeile nu au voie la toaletele publice. 26. Este interzis ca bărbații și femeile să călătorească în același grup, acestea fiind clasificate în “numai femei” și “numai bărbați”. 27. Nu au voie să poarte pantaloni evazați, chiar dacă ar fi purtați pe sub burqa. 28. Este interzisă fotografierea femeilor. 29. Nu au voie să apară fotografii cu femei în reviste și cărți sau să fie agățate pe pereții caselor sau magazinelor.

Iar interdicțiile talibanilor nu le-au vizat numai pe femei. Aceștia au interzis, de pildă, și ascultarea muzicii, vizionarea de filme, televiziunea sau orice tip de videoclip. Mai mult, toți cei care aveau nume non-islamic au fost nevoiți să îl schimbe. În plus, tinerii erau obligați să-și radă părul, iar bărbații să poarte haine și șepci islamice. Bărbații nu aveau voie să se bărbierească.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult