Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oligarhul fugar prorus, Ilan Şor, susține că "ideea europeană a murit în Republica Moldova". Atac direct la Maia Sandu

Oligarhul fugar prorus moldovean Ilan Şor a negat, într-un interviu recent, că ar fi încercat să cumpere voturi şi susţine totodată că ideea europeană a murit în Republica Moldova după referendumul câştigat „la mustaţă” de forţele proeuropene.

„Este o prostie totală. Nu este posibil să cumperi 300.000 de voturi. Tehnic este imposibil. Tot ceea ce spune ea (n.r. Maia Sandu) sunt fantezii, minciuni”, a spus Şor pentru EFE din exilul său la Moscova.

EFE aminteşte că Maia Sandu l-a acuzat pe Şor că a încercat să manipuleze rezultatul consultării istorice şi al alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie, calificând aceste demersuri drept fraudă orchestrată de forţe externe, cu referire la Kremlin.

„Consider că în Moldova ideea europeană a murit. Pe 20 octombrie a fost înmormântarea sa”, răspunde oligarhul, care este urmărit penal în Republica Moldova pentru acuzaţii pe care el le consideră motivate politic.

Şor, care a primit echipa EFE într-o clădire de la Centrul Skolkovo, cunoscut drept Silicon Valley al Rusiei, de la periferia Moscovei, admite existenţa unei organizaţii (Evrazia) care a angajat voluntari pentru a promova ideile blocului său, Pobeda (Victoria), scos în afara legii de Chişinău.

Citește și
alexandr stoianoglo
PORTRET | Cine este Alexandr Stoianoglo, candidat în turul doi al Alegerilor din Moldova 2024

„De ce? Pentru că în ultimul an s-au închis 15 canale de televiziune. Nu avem altă modalitate de a ne transmite informaţiile decât din gura în gură”, argumentează el, referindu-se la blocarea de către autorităţile de la Chişinău a tuturor mijloacelor de propagandă ruseşti în Moldova.

Ilan Șor se compară cu George Soros

Şor se compară cu miliardarul american George Soros, acuzat de imixtiune în numeroase ţări din spaţiul postsovietic, despre care spune că foloseşte „aceleaşi metode”.

„În cazul lui, totul este în regulă, dar când biroul nostru este aici şi acţionăm din Rusia, atunci nu este bine”, consideră Şor.

El respinge totodată acuzaţiile potrivit cărora Rusia exercită presiuni asupra ţărilor din regiune pentru a-şi impune voinţa, amintind că Sandu nu a vizitat Moscova "nici măcar o dată" de la preluarea preşedinţiei în 2020.

„Deşi primim gaz şi electricitate din Rusia, şi doar aici există o piaţă pentru produsele noastre (...) Cum face Rusia presiune? Vreau fapte, nu vorbe”, spune el.

Oligarhul fugar susţine totodată că Moscova nu a cerut niciodată Chişinăului să rupă acordul de asociere cu UE.

„Rusia nu ne-a spus niciodată să închidem graniţa cu Uniunea (...) Înţelegeţi-vă bine şi cu noi şi cu ei, nu suntem împotrivă”, susţine el că ar fi poziţia Moscovei.

Ilan Șor acuză o fraudă la referendumul de aderare la UE

Şor acuză că referendumul câştigat de forţele proeuropene cu doar patru zecimi a fost, în realitate, o fraudă oficială, întrucât „în interiorul Moldovei rezultatul a fost 57% împotrivă şi doar 43% pentru”.

„Diaspora, care nu ştie ce se întâmplă în Moldova şi care trăieşte sub influenţa Occidentului, votează aşa cum votează. Toată Moldova ştie că în SUA şi Canada s-au adăugat câte voturi au fost necesare pentru victorie”, subliniază el, fără a aduce dovezi în acest sens.

În schimb, adaugă el, „majoritatea moldovenilor au votat împotrivă. De ce? Pentru că ideea de UE este discreditată. Şi cea care a discreditat-o a fost chiar Sandu, dat fiind că, atunci când a venit la putere, a spus că ne vom îndrepta spre UE, vom construi o Moldovă înfloritoare'”.

Pe lângă interzicerea partidelor şi a canalelor proruse, Şor susţine că în patru ani preţul gazului a crescut de zece ori, iar datoria externă a crescut de două ori şi jumătate.

„În plus, Moldova are alte valori. Moldova este o ţară tradiţională, religioasă, credincioasă. Nu ne putem imagina un marş al mândriei gay o dată pe lună (...) Oamenii cred în Dumnezeu. Pentru ei acest lucru este inacceptabil”, subliniază el.

Şor respinge argumentul că Moldova a fost puternic afectată de războiul din statul vecin Ucraina şi de sosirea a sute de mii de refugiaţi.

„Nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt. Este suficient să călătoriţi în Moldova şi să vedeţi în ce mizerie trăiesc oamenii astăzi, din păcate”, a continuat el.

Ameninţarea României şi a NATO

Duminică are loc turul doi al alegerilor prezidenţiale, în care Sandu îl înfruntă pe Alexandr Stoianoglo, cunoscut drept candidatul Kremlinului, scrie EFE.

„Aceasta este ultima bătălie. Dacă va câştiga Sandu, Moldova va dispărea. Sandu este un manager în slujba americanilor”, susţine Şor, care o acuză pe Maia Sandu că vrea să arunce fosta republică sovietică în braţele României, ceea ce ar însemna până la urmă intrarea în NATO.

„NATO este în război. Şi cu siguranţă nu vrem să fie război pe teritoriul nostru. Oamenilor le este frică de război”, subliniază el.

Şor acuză SUA şi, de asemenea, „un pic şi Europa” că au controlat toate instituţiile moldoveneşti în ultimii patru ani, de la guvern, până la parlament şi parchet.

Din aceste motive, Şor consideră că „nu contează cine” este duminică rivalul Maiei Sandu, pe care o numeşte „cadavru politic”, deşi preşedinta în exerciţiu a câştigat primul tur de scrutin cu 42,49% din voturi, la distanţă mare faţă de contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, care a obţinut 25,95% din voturi.

„Important este să o răsturnăm pe Sandu. Nu putem continua să trăim aşa”, mai spune Şor, condamnat de justiţia din Republica Moldova la 15 ani de închisoare pentru devalizarea sistemului bancar al ţării.

Ilan Şor se află pe lista neagră a guvernelor american şi britanic. La fel, el figurează pe listele de sancţiuni impuse inclusiv de Canada şi UE, pentru legăturile sale cu Kremlinul şi tentativele de destabilizare a Republicii Moldova.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult