Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oficialii UE acuză Belarusul că a provocat intenționat haosul de la frontieră. Au fost anunțate noi sancțiuni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Criza apărută la graniţa dintre Polonia şi Belarus se lasă cu noi sancţiuni.

Miniştrii europeni de Externe vor anunţa luni alte măsuri luate împotriva guvernului de la Minsk. Oficialii Uniunii Europene acuză Belarusul că a provocat intenţionat haosul de la frontieră.

Liderul autoritar Alexandr Lukaşenko neagă acest lucru. Între timp aliatul său rus, Vladimir Putin, care a respins orice amestec, s-a oferit să ajute la soluționarea crizei.

Mii de migranţi, majoritatea din Irak, Siria şi Yemen, sunt flancaţi de o parte şi de cealaltă a graniţei de forţe de ordine şi de bariere de sârmă ghimpată.

Aceștia au ajuns în Belarus în speranţa de a trece apoi în Uniunea Europeană, însă au fost blocaţi la frontieră în condiţii dificile, pe o vreme tot mai rece.

Citește și
migranti Belarus
Drama migranților blocați în țara nimănui: “Au apărut dintre copaci învinețiți de frig, fără pantofi în picioare”

Pentru a rezista temperaturilor aproape de îngheţ au improvizat tot felul de adăposturi. Speră ca în final să ajungă într-o ţară europeană. Dar, după mişcări vizibile în rândul migranţilor de trecere frauduloasă a frontierei, autorităţile au înăsprit măsurile de securitate.

Numai in noaptea de sâmbătă spre duminică, un grup de aproape 60 de migranţi au reuşit să pătrundă ilegal pe teritoriul Poloniei, dar au fost întorşi din drum. Crucea Roșie din Belarus a instalat câteva corturi în zonă și împarte hrană femeilor și copiilor.

„Toți copiii au primit mâncare. Așa cum se vede, vin cu toții încoace, împreună cu mamele lor, să primească plase cu alimente destinate și copiilor, și adulților”, a declarat o femeie care împărțea alimente.

Pentru soluţionarea crizei, premierul Poloniei a cerut intervenţia NATO, iar marea Britanie a trimis deja o unitate de ingineri militari pentru a-i ajuta pe polonezi la granița cu Belarus.

„Ceea ce face Belarus ar putea avea un efect nociv, pe termen lung, în regiunea aceea și în toată Europa, și cel mai bun lucru pe care-l putem face în acest scenariu e să stăm uniți”, a transmis un secretar al Ministerului Apărării britanic.

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene se vor întâlni luni, la Bruxelles, pentru a include pe lista de sancţiuni împotriva Belaruslui companiile aeriene şi agenţiile de voiaj, bănuite că ar fi implicate în aducerea migranţilor la frontiera cu blocul comunitar.

Unii oficiali europeni atenţionează, însă, că situaţia ar putea escalada către un conflict militar. Iar ochii tuturor sunt ațintiți asupra Rusiei, după ce au apărut indicii că Moscova masează trupe în mai multe puncte, la granița cu Ucraina. Surse din Armata britanică susțin că aproximativ 600 de parașutiști și trupe SAS sunt gata să fie trimiși în orice moment în Ucraina, în cazul unei noi agresiuni militare rusești.

Lukaşenko susţine că Belarus lucrează activ pentru ca migranţii să se întoarcă în ţările lor, dar că ei nu vor să plece

Belarus lucrează activ pentru ca migranţii aflaţi la frontiera sa cu Uniunea Europeană să se întoarcă în ţările lor, a declarat luni preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, afirmând totodată că aceştia nu vor să plece, relatează AFP.

"Suntem pregătiţi, aşa cum am fost mereu, să îi punem pe toţi în avioane (...) care să îi aducă acasă", a spus el, conform agenţiei naţionale de presă Belta.

"Lucrăm activ în prezent pentru a-i convinge pe aceşti oameni: 'Vă rugăm, întoarceţi-vă'. Dar nimeni nu vrea să se întoarcă", a adăugat preşedintele belarus.

Mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, se află de mai multe zile la frontiera dintre Polonia şi Belarus, sub temperaturi scăzute.

"Ţin să subliniez că nu ne dorim niciun conflict la frontieră. Ar fi extrem de dăunător pentru noi", a mai pus Lukaşenko, acuzând în acelaşi timp Polonia că "are nevoie" de această criză din cauza "problemelor sale interne" şi a tensiunilor cu partenerii din Uniunea Europeană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult