Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oficialii ruși minimalizează amenințarea nucleară a lui Putin

Rusia nu caută o „confruntare directă”, spune ministrul adjunct de externe rus, iar un alt ambasador susține că Washingtonul și Moscova nu sunt aproape de „abisul” unui conflict nuclear, scrie Aljazeera.

La câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a făcut o amenințare nucleară ușor voalată la adresa Ucrainei și aliaților săi occidentali, oficialii ruși au minimizat avertismentul.

Vineri, Serghei Ryabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, a declarat că Moscova nu amenință cu folosirea armelor nucleare și că orice confruntare cu NATO și Statele Unite nu este în interesul Kremlinului.

„Nu amenințăm pe nimeni cu arme nucleare”, a spus Ryabkov reporterilor. „Criteriile pentru utilizarea lor sunt prezentate în doctrina militară a Rusiei”.

Într-un discurs televizat la începutul acestei săptămâni, Putin a spus că „nu blufează” cu privire la folosirea armelor nucleare dacă teritoriile rusești sunt amenințate, anunțând o mobilizare parțială pentru a stimula luptele militare din Ucraina.

Citește și
bomba nucleara
Cum ar arăta orașul tău dacă ar fi lovit de o bombă nucleară – simulator

Dar Ryabkov a spus că Rusia nu urmărește o „confruntare directă” cu SUA sau NATO și nu vrea ca situația să escaladeze în continuare.

Tot vineri, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a spus că vrea să creadă „că, în ciuda tuturor dificultăților, Moscova și Washingtonul nu sunt pe punctul de a se prăbuși în abisul unui conflict nuclear”, a informat agenția de presă RIA Novosti.

Alți doi generali ruși în retragere au declarat pentru Al Jazeera că ei cred că probabilitatea unui conflict nuclear este mică.

Miercuri, Putin a anunțat prima mobilizare a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial și a spus publicului că națiunea sa luptă împotriva Ucrainei și a resurselor militare ale țărilor occidentale care susțin Kievul.

În timpul discursului, Putin a spus că sprijină referendumurile de anexare în patru regiuni care au loc în Ucraina.

Oficialii ruși, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev , au declarat că odată ce regiunile vor fi încorporate în Rusia, atacurile ucrainene asupra acestor zone vor fi considerate atacuri directe asupra Rusiei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult